Home / NOVOSTI / HRONIKA / Za tri godine sedam žena izgubilo život u porodičnom nasilju *(VIDEO)

Za tri godine sedam žena izgubilo život u porodičnom nasilju *(VIDEO)

MODRIČA – Sedam žena izgubilo je život u posljednje tri godine u porodičnom nasilju na području regije Doboj, uprkos preventivnim mjerama koje Sigurna kuća u Modriči provodi u saradnji sa centrom za socijalni rad, policijom i nevladinim organizacijama, rekla je direktor modričkog Udruženja građana “Budućnost” Gordana Vidović.

Vidovićeva je rekla da su od 2000. godine kada je osnovana Sigurna kuća u Modriči, prva u Republici Srpskoj, do danas zbrinuta 2.872 lica, od kojih 1.317 žena sa 1.482 djece i 73 djece bez roditeljske pratnje.

– Trenutno su u Sigurnu kuću smještene četiri žene i petoro djece – navela je Vidovićeva u Modriči, gdje je Udruženje “Budućnost” danas obilježilo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i početak globalne kampanje “16 dana aktivizma”.

Ona je istakla da Sigurna kuća nije samo mjesto za bezbjedan smještaj žrtava nasilja u porodici, nego i mjesto gde se pruža psiho-socijalna zaštita i podrška, zdravstvena zaštita, pravna pomoć, te pomoć u ekonomskom osnaživanju žene – žrtve nasilja u porodici.

U Sigurnoj kući u Modriči danas je održana prezentacija rada sa ženama i djecom žrtvama nasilja u porodici, u okviru manifestacije “Dan otvorenih vrata”. Prezentaciji rada Sigurne kuće prisustvovali su predstavnici lokalne uprave Modriča i predstavnici centara za socijalni rad u Doboju, Modriči, Brodu i Šamcu.

Sigurna kuća u Modriči jedna je od tri sigurne kuće u Republici Srpskoj.

Sigurna kuća u Modriči, čiji je vlasnik Udruženje građana “Budućnost”, istovremeno može pružiti zaštitu za 16 žena sa djecom u pratnji i djece bez roditeljske pratnje.

Sa žrtvama nasilja u porodici u kući rade socijalni radnik, psiholog, pravnik i medicinska sestra, a povremeno se angažuju i volonteri.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali mi ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je od TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...