Home / NOVOSTI / HRONIKA / ZAVRŠEN SAJAM RUKOTVORINA “TRADICIJA I JA” *(FOTO)

ZAVRŠEN SAJAM RUKOTVORINA “TRADICIJA I JA” *(FOTO)

MODRIČA – U Modriči je završen Sajam rukotvorina “Tradicija i ja” u okviru kojeg je ručne radove, tradicionalnu hranu i pića predstavilo 38 izlagača iz Republike Srpske.

Direktor Turističke organizacije Modriča, koja je organizator Sajma, Aleksandra Tošanović rekla je da je dvodnevna privredno-turistička manifestacija ispunila očekivanja organizatora, izlagača i posjetilaca.

Manifestacija “Tradicija i ja”, čiji je cilj promocija kulturne baštine, oživljavanje i čuvanje od zaborava starih zanata i rukotvorina održana je deveti put u Srpskom kulturnom centru pod pokroviteljstvom opštine Modriča.

Izložbu rukotvorina, tradicionalne hrane i pića, edukativnu radionicu i koncert etno-grupe “Trag” iz Laktaša i domaće grupa “Vida”, kojim je manifestacija sinoć svečano zatvorena, posjetilo je nekoliko stotina građana Modriče i susjednih opština.

Модрича - завршен сајам рукотворинUmjetnički rukovodilac “Traga” Valentina Milekić rekla je, nakon koncerta održanog pred punom salom Srpskog kultrunog cnetra, da je ova etno-grupa vokalno-instrumentalni sastav koji njeguje tradicionalnu muziku Balkana.

– Pokušavajući da tradicionalnu muziku otrgnemo od zaborava, narodne pjesme izvodimo na moderan način uz nove aranžmane i instrumente – rekao je Milekićva.

Ona je naglasila da grupa “Trag” na ovaj način nastoji zainteresovati publiku, prije svega mlade, za ovu muziku koja je dio narodne kulture.

Milekićeva je istakla da je grupa u pjesme udahnula svoj lični izraz, kao i duh sadašnjeg vremena, oživljavajući ih time, ali i ostavljajući, suštinski nepromijenjenim i uvijek narodnim, u nasljeđe budućim generacijama.

Na repertoaru grupe nalaze se pjesme iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske, te ciganska muzika kao i ruske pjesme.

Grupa se publici u Modriči prvi put predstavila pjesmama sa albuma “Zvuci Balkana” i “Zaveštanje”, kao i novim pjesmama koje će biti na trećem albumu, čije snimanje je Milekićeva najavila u narednoj godini.

Izvor: Glas Regija / SRNA

Fotografije koje slijede nisu u sklopu prednjeg priloga, ali, mi ih dodajemo kao dopunu informacije.
Foto: modričainfo / Zlatko Huravik

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...