Home / NOVOSTI / HRONIKA / Zaduženje od milion KM za sanaciju štete od poplava

Zaduženje od milion KM za sanaciju štete od poplava

MODRIČA – Skupština opštine /SO/ Modriča donijela je danas odluku o dugoročnom zaduženju od 1.093.351 KM kod Svjetske banke – Međunarodne asocijacije za razvoj /IDA/, za finansiranje sanacije i rekonstrukcije lokalne infrastrukture oštećene u poplavama prošle godine.

Načelnik Odjeljenja za finansije opštine Modriča Borislav Gvozden rekao je da je odlukom Vlade Republike Srpske o alokaciji kreditnih sredstava Svjetske banke – IDA, po Hitnom projektu oporavka od poplava, jedinicama lokalne samouprave data mogućnost za zaduženje pod izuzetno povoljnim uslovima.

– Opština Modriča kandidovala je 10 projekata u ukupnom iznosu od 1.093.351 KM – rekao je Gvozden i istakao da je rok otplate kredita 25 godina sa kamatom od 1,25 odsto na godišnjem nivou i grejs-periodom od pet godina.

On je rekao da kredit, koji će sa kamatama i troškovima servisiranja iznositi ukupno 1.354.154 KM, neće ugroziti lokalni budžet koji je među manje kreditno zaduženim u Republici Srpkoj.

Potpredsjednik SO Siniša Nikić rekao da je kredit povoljan.

– Štete od poplava na prostoru Modriče su višemilionske – istakao je Nikić i naglasio da će se sredstvima ovog, izuzetno povoljnog kredita, sanirati četiri putna pravca prema Dugoj Njivi, urediti potok Dusa u Modriči, putevi u Skugriću, Koprivni i izgraditi mreža za prihvat oborinskih voda na protoru gradske tržnice u Modriči.

Odbornici su usvojili i izvještaje o upisu učenika u osnovne škole “Sveti Sava” i “Sutjeska” i Srednjoškolskom centru “Jovan Cvijić” u školskoj 2015/2016. godini i programe rada u narednoj godini.

– Materijalni položaj osnovnih škola i Srednjoškolskog centra je loš – rečeno je na sjednici SO, uz zaključak da Ministarstvo prosjete i kulture Republike Srpske i opština Modriča treba da izdvoje veća sredstva za opremanje školskih objekata, posebno područnih osnovnih škola.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...