Home / NOVOSTI / BiH / Ukida se zdravstveno osiguranje za nezaposlene? *(VIDEO)

Ukida se zdravstveno osiguranje za nezaposlene? *(VIDEO)

U Srpskoj je neophodno usvajanje novog zakona o radu, reforma javne uprave i niz drugih nepopularnih mjera kako bi se poboljšao poslovni ambijent. To su privrednici poručili premijerki Željki Cvijanović, koja je sa ministrima došla da usaglasi mjere nove ekonomske politike.

U Privrednoj komori čulo se da bi milioni koje Vlada daje za zdravstveno osiguranje nezaposlenih, bolje došli kao podrška zapošljavanju. I u Vladi su došli do zaključka da besplatno zdravstvo za prijavljene na birou podstiče poslodavce da ne prijavljuju radnike.

“Nema potrebe da ih prijavljuje kad oni već imaju zdravstveno osiguranje, a previše su mladi da bi vodili računa o penzionom osiguranju. Ako do toga dođe, da se ukine zdravstveno osiguranje za nezaposlene, izazvaće strašnu reakciju, ali kad pogledate da dajete 60 miliona za tako nešto umjesto da ta sredstva usmjerite u zapošljavanje – znate li koliko ljudi može da se zaposli na osnovu toga”, istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske.

“Privrednici zahtjevaju da se izvrši jedna opsežna reforma Zavoda za zapošljavanje kako bi poslužio svojoj svrsi, jer u ovakvom stanju funkcioniše kao generator sive ekonomije”, naglasio je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS.

Koliko god to bilo nepopularno u Vladi i dalje vjeruju da drugog rješenja nema. Dok se planira nova, neki mjere iz ovogodišnje ekonomske politike, poput novog zakona o radu, još čekaju na usvajanje, a iz Vlade su privrednicima obećali da će sve biti urađeno do kraja godine. Od onih usvojenih u poslovnoj zajednici prve rezultate tek očekuju, posebno u vidu bolje naplate potraživanja jer u Srpskoj, tvrde, svi svima duguju.

“Očigledo da je prostor RS i BiH nelikvidan, da nedostaje para. Očekujemo puno od multilateralne kompenzacije koja će biti sad za par dana”, kazao je Đorđe Slavinjak, direktor “Spektar-drink” Bijeljina.

Iako pozdravljaju zacrtane reforme, privrednici se žale da Vlada uzima i kad daje. Nove akcize na gorivo koje su usaglasili entitetski premijeri, kažu u Privrednoj komori, samo su novi namet privredi.

“Privrednici se protive bilo kakvom povećanju jer bi to dovelo do povećanja troškova proizvodnje a samim tim i negativan uticaj na sve ono što je od interesa za svakog privrednika, dakle protiv toga smo”, rekao je Đurić.

“Pošto je cijena nafte vrlo jeftina, neće biti nekog velikog nameta”, izjavila je Cvijanović.

Ipak sačekaće se na uvođenje novih akciza na gorivo, kaže premijerka, jer sve blokiraju srpski predstavnici u Savjetu ministara čime, tvrdi, opstruišu i zacrtane reforme iz reformske agende. A reforme u novoj ekonomskoj politici za narednu godinu, mogle bi predviđati i povezivanje subvencija u poljoprivredi sa plaćanjem doprinosa. I to je jedna od ne tako popularnih mjera koje najavljuje premijerka.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

Izvor: atv

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...