Home / NOVOSTI / REGIJA / Za Srbiju više od 1,5 milijardi evra

Za Srbiju više od 1,5 milijardi evra

BEOGRAD – Srbija u narednih šest godina iz pristupnih fondova EU može da računa na više od milijardu i po evra, saopšteno je danas iz Evropske komisije.

Portparol evropskog komesara za proširenje Peter Stano rekao je da Srbija može očekivati da će do 2020. godine dobiti 1,508 milijardi evra, što je značajno više od bilo koje druge zemlje u regionu.

Predstavljajući planove EU za pomoć zemljama kandidatima do 2020. godine iz takozvanih IPA dva fondova, Stano je rekao novinarima da će najviše novca dobiti Turska, koja može da računa na gotovo 4,5 milijarde evra, a da iza nje slijedi Srbija.

Albanija, Makedonija i samoproglašeno Kosovo mogu dobiti po oko 650 miliona, dok je Crnoj Gori namijenjeno 250 miliona evra.

Stano je rekao da Island i BiH nisu uključeni u ovaj program, jer je Island povukao kandidaturu za članstvo u EU, dok u BiH nije uspostavljen koordinacioni mehanizam za rapolaganje sredstvima.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...