Home / NOVOSTI / REGIJA / Vučić: Neću da budem lutka na povocu; Kocijančić odbacila tvrdnje premijera

Vučić: Neću da budem lutka na povocu; Kocijančić odbacila tvrdnje premijera

Premijer Srbije saopštio je da je iznenađen tvrdnjama Maje Kocijančić koja je je danas negirala da EU pojedinim organizacijama, poput BIRN-a plaća da vode kampanju protiv srpske vlade.

Srbija podržava nezavisno i odvažno novinarstvo, kao i slobodu govora širom Evrope i van nje, i ta sloboda izražavanja je osnovni princip demokratije. Upravo zato, zaprepašćen sam činjenicom da Maja Kocijancčič u ime EU pokušava da me ućutka, da mi zabrani čak i da odgovorim na pitanje novinara – odgovorio je premijer Aleksandar Vučić na izjavu portparolke Evropske komisije Maje Kocijančič da je “Evropska komisija iznenađena tvrdnjama premijera Srbije da EU pojedinim organizacijama plaća da vode kampanje protiv srpske vlade”.

Premijer Vučić u pisanoj izjavi ističe:

– Svestan činjenice da sam samo običan predsednik Vlade jedne geografski male zemlje, a da su g-đa Kocijančič i g-din Devenport veliki i važni funkcioneri EU, nisam ni pomislio da će samo jedan moj mali, obični odgovor novinaru na konferenciji za novinare izazvati takav bes moćnih i značajnih ljudi. Pitam vas g-đo Kocijančić i g-dine Devenport, da li vi to zabranjujete predsedniku Vlade Srbije da odgovara na pitanja novinara, da li pokušavate da mi zabranite da javnosti Srbije saopštim da one koji plaćate ne govore istinu i da li je sloboda svakojakih reči dozvoljena vama, a sloboda istine i izražavanja i istine nije dozvoljena nama običnim smrtnicima.

Premijer Vučić zaključuje:

– Na kraju, istinski verujem u evropske vrednosti, u vrednosti EU, ali ne verujem da su licemerje i laž, kao i progon onih koji slobodno misle i kojima ne možete da naređujete svaku reč i svaki potez bilo kakva vrednost za koju se treba boriti. Uzgred, ako vam lično predstavljam smetnju jer neću da budem vaša lutka na povocu, već samo sluga građana Srbije, jasno me i nedvosmisleno o tome obavestite, i ne brinite, skloniću vam se sa puta, a znam da ima mnogo onih koji čekaju da ulogu potrčka i poslušnika istog sekunda preuzmu.

Inače, Maja Kocijančič je reagovala na izjavu premijera Vučića da su neki mediji finansirani evropskim parama neistinito pisali protiv “Er Srbije” i posla oko ispumpavanja vode iz ugljenokopa “Kolubara”.

Kocijančičeva je u pisanoj izjavi navela:

– Odlučno odbacujemo takve neosnovane tvrdnje. EU podržava nezavisno i odvažno novinarstvo, kao i slobodu govora širom Evrope i izvan nje. Sloboda izražavanja je osnovni princip demokratije. U nastojanjima da podrži slobodu govora, EU, između ostalih aktivnosti, pruža bespovratna finansijska sredstva nezavisnim i nevladinim organizacijama u celom regionu, koja dodeljuje na takmičarskoj osnovi i u skladu sa strogim procedurama. Svi korisnici ovakve pomoći imaju punu uređivačku nezavisnost i jedini su odgovorni za objavljeni materijal.

VODIM SUVERENU ZEMLjU U EU

MOJ izbor je, uprkos svim rizicima kojima se izlažem, a vaša reakcija to jasno potvrđuje, da budem slobodan i dovoljno odvažan da vodim nezavisnu i suverenu zemlju na putu ka EU, poručio je premijer Vučić.

TENDER

Znajući kako i koliko su pod zaštitom oni koji su izgovarali neistine o Vladi Srbije građane naše zemlje nisam ni obavestio da ti, koji su kod vas pobedili po strogim procedurama, pokušali su da nateraju Vladu Srbije da prihvati tendersku ponudu jedne zapadne kompanije koja je čak 23 miliona evra skuplja od ponude srpske kompanije. Za vas tričavih 23 miliona. Za mene i zemlju koju vodim velikih 23 miliona – navodi premijer Vučić.

Izvor: Večernje novosti

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...