Home / NOVOSTI / REGIJA / Vlada Crne Gore: Hrvatska prekršila protokol o Prevlaci

Vlada Crne Gore: Hrvatska prekršila protokol o Prevlaci

PODGORICA – Vlada Crne Gore smatra da je Republika Hrvatska prekršila Protokol o privremenom režimu upravljanja Prevlakom, poluostrvom na ulazu u Boku Kotorsku u južnom Jadranu, i to tako što je ranije raspisala konkurs za davanje koncesija za istraživanje nafte na tom području, prenosi Tanjug.

Crnogorska strana niti jednom nije prekršila Protokol o privremenom režimu uz južnu granicu iz 2002. godine, navedeno je u saopštenju vlade nakon što je hrvatska “Slobodna Dalmacija” prethodno objavila da Crna Gora računa na 2.020 kilometara kvadratnih hrvatskog mora i na taj način krši Protokol o granicama između Hrvatske i SR Jugoslavije, kao i da obje zemlje namjeravaju istraživati ugljenvodonik na tom prostoru.

U povodu tvrdnji iznesenih u “Slobodnoj Dalmaciji” pod naslovom “Crna Gora otima hrvatsko more i vadit će naftu”, crnogorska valda naglašava da je tvrdnja iznijeta u naslovu i u tekstu “neistinita”.

Iz vlade preciziraju da je upravo Crna Gora u cilju zaštite svojih interesa uložila prigovor hrvatskoj strani i međunarodnim instancama zbog kršenja protokola prilikom raspisivanja hrvatskog konkursa za davanje koncesija za istraživanje nafte i plina u morskom području koji predstavlja spornu teritoriju.

Naglašavaju da je crnogorski tender orijentisan na prostor koji pokriva jugoistočni dio primorja Crne Gore, odnosno prema granici s Albanijom.

Hrvatski list piše da je Hrvatska protokolom iz 2002. odstupila od kriterija crte sredine, odnosno ekvidistance i tako Crnoj Gori privremeno, do konačnog utvrđivanja granice, ustupila 52,3 kvadratna kilometara teritorijalnog mora.

Sagovornica “Slobodne Dalmacije”, voditeljica katedre za međunarodno pravo s Pravnog fakulteta u Splitu Vesna Barić – Punda, navela je da je problem nastao 2011. godine.

“Novi problemi stižu 2011., kada je Vlada Crne Gore donijela odluku o određivanju blokova za istraživanje i proizvodnju ugljikovodika, čija lateralna granica prema Hrvatskoj značajno odstupa od crte razgraničenja prema protokolu iz 2002. jer ima novi smjer prema Hrvatskoj”, navela je Barić-Punda.

Inače, višedecenijski spor je u postupku rješavanja između Hrvatske i Crne Gore kao nasljednice privremenog režima uspostavljenog na temelju Protokola o Prevlaci iz 2002. godine, a aktualizovan je pošto su dvije zemlje raspisale natječaje za istraživanje nafte i plina.

Izvor: nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...