Home / NOVOSTI / SVIJET / Više od dva miliona Škota protiv nezavisnosti

Više od dva miliona Škota protiv nezavisnosti

EDINBURG – Više od dva miliona glasača, izjasnilo se protiv nezavisnosti Škotske, pokazuju konačni rezultati referenduma.

Poslije prebrojavanja svih glasova, saopšteno je da se protiv nezavisnosti Škotske izjasnilo 2.001.926 građana, dok je nezavisnost podržalo 1.617.989.

Izraženo u procentima, protiv nezavisnoti je bilo 55,3 odsto glasača, a za nezavisnost njih 44,7 odsto. Na referendum je izašlo 84,59 odsto registrovanih glasača.

Za pobjedu je bilo potrebno 1.809. 958 glasova.

U Edinburgu, glavnom gradu Škotske, protiv nezavisnosti je glasalo 61,1 odsto glasača, a za nezavisnost se izjasnilo 38,9 odsto građana.

U Glazgovu, najvećem gradu u Škotskoj, sa 600.000 stanovnika, nezavisnost je podržalo 53,49 odsto glasača, a protiv je bilo njih 46,51 odsto.

Veća ovlaštenja za entitete

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron obećao je danas da će svim entitetima koji čine tu zemlju dati veća ovlaštenja, nakon što su se građani Škotske izjasnili da neće okončati savez sa Britanijom i osnovati nezavisnu državu.

”Kako će građani Škotske dobiti veća ovlaštenja da uređuju svoje poslove, sljedstveno tome i građani Engleske, Velsa i Sjeverne Irske moraju da dobiju veća ovlaštenja” rekao je Kameron.

On je naveo da će, kako je obećao prije glasanja, Škotska dobiti veća ovlaštenja u oblasti ubiranja poreza, potrošnje i socijalnih davanja.

Dogovor će biti usaglašen do novembra, a prijedlog zakona bi trebalo da bude u parlamentu do januara.

Kameron je izjavio i da je pitanje nezavisnosti Škotske riješeno na duži vremenski period, tokom, kako je rekao perioda života jedne generacije, nakon što su se birači jasno izjasnili da žele da ostanu dio Velike Britanije.

”Ne može biti nikakvih sporova niti repriza, čuli smo volju škotskog naroda”, rekao je Kameron novinarima ispred svoje kancelarije u Londonu.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...