Home / MAGAZIN / POSAO / Vasić: Žene u penziju sa 35., muškarci sa 40. godina staža

Vasić: Žene u penziju sa 35., muškarci sa 40. godina staža

BANJALUKA – Prema Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju žene sa 55 godina života i 35 godina staža osiguranja, a muškarci sa 57 godina života i 40 godina staža mogu podnijeti zahtjev poslodavcu za prestanak radnog odnosa radi odlaska u starosnu penziju, izjavila je pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje Republike Srpske Mira Vasić.
“U tom slučaju poslodavac je dužan da prihvati zahtjev i da radniku isplati otpremninu i druge prinadležnosti utvrđene zakonom“, rekla je Vasićeva novinarima u Banjaluci pred početak javnog skupa predstavljanja novog Zakona o radu.
Kada je riječ o plaćenom i neplaćenom odsustvu radnika, Vasićeva je rekla da je ono u Zakonu definisano kao pravo, dok je u opštem kolektivnom ugovoru do sada već definisano u kojim slučajevima radnik ima pravo da podnese zahtjev poslodavcu za plaćeno i neplaćeno odsustvo.
“Novim kolektivnim ugovorom obim tog prava biće posebno definisan”, rekla je Vasićeva, ističući da su vjerski praznici definisani Zakonom o praznicima, što je poslodavac dužan da poštuje.
Ona je rekla da je kolektivno pregovaranje već otpočelo kod poslodavaca i na nivou djelatnosti, ističući da je resorno ministarstvo u fazi pripreme podzakonskih akata i pripreme za kolektivno pregovaranje, kada se socijalni partneri za to odluče.
Vasićeva je navela da je cilj javnog predstavljanja Zakona o radu da se radnicima, poslodavcima i široj javnosti ukaže koje su to novine i da se definiše koje su to dileme i kako i na koji način da se otklone, kako bi Zakon o radu na samom početku bio pravilno primjenjivan. Ona je istakla da je za mjesec dana, koliko je Zakon o radu u primjeni, najčešće pitanje radnika i poslodavaca – da li radnik može ići u penziju prije navršenja 65 godina života? Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić rekao je da poslovna zajednica nije zadovoljna konačnim rješenjema u Zakonu o radu, zbog čega će u toku godine inicirati njegove izmjene i dopune.
“Vjerujemo da je novi Zakon o radu primjenjiv u praksi, ali poslovna zajednica ima problema u njegovoj primjeni u prvih mjesec dana”, rekao je Aćić novinarima.
On kaže da u Zakonu o radu nisu primjenjene direktive EU koje se odnose na pauzu i ističe da očekuje da će u narednom periodu biti izbrisane pravne norme iz prošlog sistema koje se odnose na regres i minuli rad jer ne odgovaraju današnjim uslovima poslovanja. Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada rekao je novinarima da se kroz pregovore o kolektivnim ugovorima mogu definisati određena rješenja koja su prihvatljiva za sindikat i poslodavce.
“Sindikat će uvijek tražiti više prava za radnike, a gledaćemo da zaštitimo ona prava koja radnici trenutno imaju, barem povećanje kroz platu. Naš stav je da ostaju pauza i regres”, istakao je Belenzada.
Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske organizovalo je danas u Banjaluci predstavljanje novog Zakona o radu s ciljem otklanjanja dilema u vezi s njegovom primjenom.
 Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...