Home / NOVOSTI / HRONIKA / POLAGANJE ISPITA ZA UPRAVLJAČA ČAMCEM *(VIDEO)

POLAGANJE ISPITA ZA UPRAVLJAČA ČAMCEM *(VIDEO)

Služba civilne zaštite Šamac u saradnji sa Regionalnim centrom civilne zaštite Doboj organizovala je 26. februara 2016. godine polaganje ispita za upravljača čamcem u Šamcu. Ispitnu Komisiju obrazuje Kapetanija pristaništa Brčko a ispit je polagalo oko 60 lica iz opština Republike Srpske i Federacije BiH, većina pripadnika struktura Civilne zaštite. Ispit je položilo i 5 članova Ronilačkog kluba „Vidra“ iz Modriče.

Ronilački klub „Vidra“ osnovan je početkom 2012. godine,  broji oko 50 članova, od čega je 15 aktivnih i jedini je ronilački klub na dobojskoj regiji. Klub djeluje i kao jedinica Civilne zaštite za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom.

Hrabri ronioci imali su veoma značajnu ulogu u spasavanju ljudskih života u poplavama koje su u maju 2014. godine  zadesile opštinu Modriča. Pomoć su pružili i ugroženom stanovništvu Doboja i Šamca. Na svečanoj sjednici Skupštine opštine Modriča povodom Vidovdana, Dana opštine, članovima kluba uručene su diplome  za doprinos u akcijama spasavanja u vrijeme  poplava.

„Novi sam član Ronilačkog kluba „Vidra“. Oduvijek sam volio čamce i plivanje. Želja mi je bila da položim ovaj ispit jer uvijek može zatrebati. Naše područje je često izloženo poplavi i nadam se da ću moći pomoći u slučaju da za to bude potrebe“, rekao je Darko Purić, član Ronilačkog kluba „Vidra“.

Opština Modriča je platila polaganje ispita za upravljača čamcem za 5 članova Ronilačkog kluba „Vidra“. Pored toga opština je finansirala registraciju udruženja, pohađanje kursa za ronioce,  polaganje ronilačkog ispita, kurs za spasioce na otvorenim vodama, polaganje stručnog ispita za upravljanje motornim čamcem Kapetanije pristaništa Brčko, nabavku kompresora, dva komleta ronilačke opreme te troškove održavanja regate u sklopu vidovdanskih svečanosti. Veliki broj donacija Klub dobija od pojedinaca, a značajan donator im je udruženje iz dijaspore „Srcem za Modriču“, koji su im donirali čamac i opremu za ronjenje.

Osim pomoći članovima Ronilačkog kluba „Vidra“ opština Modriča je u prethodnom periodu finansirala obuku za upravljača čamcem za odrećeni broj članova Sportskog ribolovnog društva „Optima“ i drugih članova ekipa civilne zaštite za spasavanje na vodi. U skladu sa Planom odbrane od poplava u opštini Modriča a u okviru preventivnih priprema, do sada je 28 pripadnika ekipa civilne zaštite Modriča položilo ispit, od čega je 14 članova iz Ronilačkog kluba „Vidra“.

„Ovo polaganje ispita se odnosi na organizovanje preventivnog dijela Plana odbrane od poplava gdje se priprema jedan broj kandidata da mogu uspješno rukovati čamcem u ekstremnim uslovima. Članovi kluba polažu i druge ronilačke ispite a Opština ih finansijski pomaže, kao i u nabavci potrebne opreme koliko dozvoljavaju budžetska sredstva“, izjavio je Željko Terzić, samostalni stručni saradnik za civilnu zaštitu Modriča.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu gornjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Isti je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...