Home / NOVOSTI / BiH / Uz pomoć Evropske unije firma Excel Assemblies BH nastavila je proizvodnju sa svojih pet stotina radnika

Uz pomoć Evropske unije firma Excel Assemblies BH nastavila je proizvodnju sa svojih pet stotina radnika

EU Program za oporavak od poplava – uspostavljanje normalnih uslova za život -pozitivan ishod za više od 610.000 ljudi

Nadasve uspješna firma Excel Assemblies BH d.o.o.iz Maglaja koja se bavi proizvodnjom kablovskihsastava isistema za strane proizvođače vozila i teških mašina, uključujući i svjetski poznatog Lotusa, pretrpjela je velike štete u katastrofalnim poplava u maju 2014. Zahvaljujući EU Programu za oporavak od poplava koji provodi UNDP, firma sedigla na noge i nastavila proizvodnju sa svojih pet stotina radnika koji rade u tri smjene.
U poplavi je stradaloprizemljeobjekta gdje su se nalazili gotovi proizvodi, repromaterijal, kao i brojni uređaji i mašina za ultra-sonično varenje kablova koja je od suštinske važnosti za sam proces proizvodnje i kvalitet proizvoda.
-Mi smo na palete i prvi sprat dizali sve što se od opreme, proizvoda i materijala moglo podići, ali voda je jednostavno prebrzo nadirala. Svi radnici su bili uspaničeni i zvali svoje domove. Većina ihje otišla kućama, kaže direktor Suvad Ahmetspahić.
– Radnici koji su ovdje ostali radili su cijelu noć ispašavali ono što se spasiti može.
Voda se povukla istom brzinom kojom je i došla i ostavila ogromnu štetu, koja je trebala biti nadoknađena kako bi preduzeće opstalo, a to se prvobitno odnosilo na zamjenu već gotovih a oštećenih proizvoda novim i na proizvodnju već prihvaćenih narudžbi.
– Kada radite sa auto industrijom nema prostora za probijanje rokova ili za greške na isporučenim proizvodima. Ako se to desi gubite klijente – objašnjava Ahmetspahić.
On kaže da je po povlačenju vode pozvao radnike da pokušajubarem privremeno osposobiti neke mašine.
– Moram istaći da su ljudi dolazili i samoinicijativno i da smo zahvaljujući njima nakon tri dana očistili prostor i počeli sa proizvodnjomsa mašinama koje smo imali, a svekako bismoispoštovalizadane rokove prema kupcima i očuvali reputaciju firme – naglašavaAhmetspahić.
On objašnjava da u tom trenutku niko nije mislio na umor već da su svi bili skoncentrisani na isporuku. Radili su dan i noća gotoveproizvode su, uz puno veće troškove,slali avionimana finalno odredištejer su već izgubili nekoliko dana.
Pod takvom finansijskom spregom i gubicima Excel Assemblies se prijavio EU Programu za oporavak od poplava za pomoć. Preduzeću su dodjeljenanepovratna sredstva za nabavku novih mašina koje su im omogućile da nastave neprekidnui kvalitetnu proizvodnju uz manje troškove.
– Nama je veoma bitno da imamo kvalitetne mašine kako bi održali proizvodnju i kvalitet naših proizvodaa samim tim i teško stečeni ugled na tržištu– objašnjava Ahmetspahić i dodaje:
– Nabavili smomašinu za ultra-sonično varenje kablova, prese, digitalne sprave za mjerenje sile. To su mašine koje su veoma softverski osjetljive i koje su prve stradale. Da nije bilo EU Programa za oporavak od poplava, siguran sam da bi naša firma izgubila mnogo kupaca i da se ne bi tako lako „vratili u igru“.-
Snaga i konkurentska prednost Excel AssembliesBH leži u njegovih 500 radnika koji u prosjeku imaju 26 godina i od kojih su 70 posto žene.

Pogledajte : https://www.youtube.com/channel/UC78WtLNdz4AU-9ZATaW-eXQ

.

Aktivnosti EU Programa usmjerene na ekonomski oporavak nakon poplava omogućile su da se sačuva i otvori više od 5.600 radnih mjesta. Ukupno 116 malih i srednjih preduzeća je opskrbljeno potrebnom opremom i materijalima, pružena im je obuka, te im je olakšan pristup tržištima. Preduzeća su na taj način zadržala 3.776 radnih mjesta i otvorila oko 550 novih – čime je broj radnih mjesta narastao na 4.326. Pored toga, 1.270 komercijalnih i malih poljoprivrednih proizvođača su dobili pomoć da ponovo pokrenu proizvodnju i ostvare održive mjesečne prihode od kojih sada žive njihove porodice.

Aktivnosti EU Programa usmjerene na ekonomski oporavak omogućile su da se sačuva i otvori više od 5.600 radnih mjesta u zajednicama pogođenim poplavama

.

.

.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...