Home / NOVOSTI / HRONIKA / Uređenje korita Bosne počinje sa poboljšanjem vremena

Uređenje korita Bosne počinje sa poboljšanjem vremena

VUKOSAVLJE, MODRIČA – Uređenje 20 kilometara korita rijeke Bosne od ušća u Savu prema Modriči počeće kada se poboljšaju vremenski uslovi i smanji vodostaj, rekao je danas pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Mihajlo Stevanović.

On kaže da su ovi radovi planirani idejnim projektom, koji je uradilo resorno ministarstvo u saradnji sa Agencijom za vode Federacije BiH, za šta je obezbijeđeno dva miliona evra od Evropske investicione banke.

– Izvođač je izabran prošle godine i sa povoljnim vremenskim uslovima biće uveden u posao – rekao je Stevanović tokom obilaska lokacije Modrički Lug u opštini Vukosavlje na kojoj se vrši uređenje i sanacija korita rijeke Bosne.

On kaže da je u Modričkom Lugu u toku uklanjanje spruda na lijevoj obali Bosne da bi se obezbijedio veći protok vode i smanjio pritisak na desnu obalu, koja je oštećena u majskim poplavama prošle godine.

Pomoćnik direktora Javne ustanove “Vode Srpske” Saša Avakumović rekao je da opštine Vukosavlje i Modriča, koje se nalaze sa lijeve i desne obale Bosne, moraju u saradnju sa inspekcijskim organima da spriječe nelegalnu i nepropisnu eksploataciju šljunka, koje negativno utiče na vodotok rijeke.

On je istakao da su mjere koje se trenutno preduzimaju na uređenju korita Bosne privremene, a da će “vodotok ove rijeke trajno biti riješen izgradnjom mini hidrocentralna”.

Avakumović je naglasio da je zadovoljan odnosom koncesionara na lokaciji mini hidrocentrala “Cjevna 6” u Modričkom Lugu na kojoj je u toku uklanjanje sprudova i regulacija vodotoka.

Načelnik opštine Vukosvlja Elvir Hadžiomerović rekao je da će ova lokalna zajednica u saradnji sa inspekcijskim organima i nadležnim institucijama Republike Srpske spriječiti nelegalnu eksploataciju šljunka i narušavanje korita Bosne.

Glavni republički vodni inspektor Miroslav Tanasić rekao je da je od Doboja do Šamca registrovano 25 lokacija za eksploataciju šljunka.

On kaže da su prošle godine izrečene kazne u vrijednosti oko 500.000 KM za nelegalnu eksploataciju šljunka.

Izvor: Glas Regije / SRNA

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...