Home / NOVOSTI / HRONIKA / Planirana izgradnja novog nasipa u naselju Dobor *(VIDEO)

Planirana izgradnja novog nasipa u naselju Dobor *(VIDEO)

MODRIČA – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kandidovalo je kod Evropske investicione banke projekat izgradnje novog odbrambenog nasipa i regulacije korita rijeke Bosne uzvodno od naselja Dobor u Modriči.

Pomoćnik resornog ministra Mihajlo Stevanović rekao je da bi realizacijom ovog projekta trajno bilo riješeno pitanje zaštite od poplava ovog izbjegličkog naselja.

Stevanović kaže da se za mjesec dana očekuje dolazak konsultanta iz Evropske komisije sa kojim će nadležne institucije u Republici Srpskoj raditi na pripremi projektne i tenderske dokumentacije.

– Izrada projektne dokumentacije će biti finansirana sredstvima Evropske investicione banke kroz projekat “Sanacija hidromelioracionog sistema u Republici Srpskoj” – rekao je Stevanović novinarima nakon posjete nasipu u naselju Dobor, koji su sanirani nakon majskih poplava prošle godine.

On je podsjetio da su nasip u dužini od 1.000 metara za odbranu Dobora od visokih voda i privremeni nasip uz rijeku Bosnu kroz ovo naselje u dužini od 2.000 metara sanirani nakon majskih poplava sredstvima Vlade Republike Srpske, te da su odbranili naselje od poplava u avgustu prošle godine.

Stevanović je najavio gradnju novog nasipa na mjestu privremenog da bi se naselje u budućnosti branilo od stogodišnjih voda.

On smatra da će potpuna i trajna zaštita naselja Dobor, kao i svih naselja uz rijeku Bosnu, biti obezbjeđena izgradnjom mini hidrocentrala i autoputa na Koridoru “Pet ce”, planiranih u ovom dijelu Srpske.

– U Modriči je prošle godine počela rekonstrukcija zapadnog lateralnog kanala, čime je, uz sanirane nasipe u naselju Dobor, odbrana od poplava cijele teritorije opštine bolja u odnosu na početak 2014. godine – rekao je Stevanović.

Stevanović je posjetio sanirane nasipe u naselju Dobor u društvu predstavnika opštine Modriča, glavnog republičkog vodnog inspektora Miroslavoma Tanasića i pomoćnik direktora Javne ustanove “Vode Srpske” Saša Avakumović.

Načelnik Odjeljenja za urbanizam opštine Modriča Kovan Mišić upoznao je goste sa problemom nelegalne i nepropisne eksploatacije šljunka iz rijeke Bosne i zatražio strožiju kontrolu nadležnih institucija u Srpskoj.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Video koji slijedi nije sklopu prednjeg priloga, ali mi ga dodajemo kao dopunu informacije.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...