Home / MAGAZIN / NAUKA / Upoznajte crnog đavola, vladara Pacifika *(VIDEO)

Upoznajte crnog đavola, vladara Pacifika *(VIDEO)

Veoma rijetka vrsta crnog morskog đavola, ribe koja živi na velikim dubinama toplih voda Atlantika, Indijskog i Tihog okeana, protekle sedmice prvi put je usnimljena kamerom.

Crnog morskog đavola 17. novembra usnimio je Istraživački institut Akvarijuma u Montereju (Monterey Bay Aquarium Research Institute), i to je jedan od rijetkih snimaka ove vrste. Zapravo, uz nekoliko fotografija, ovo je tek prvi video zapis na kojem se vidi ova neobična vodena životinja u svom prirodnom okruženju.

Naučnici su usnimili crnog morskog đavola na dubini od oko 6.000 metara, u predjelu podvodnog kanjona Monterej smeštenog na dnu Pacifika.

Njihova ekspedicija dio je velike, višegodišnje studije tokom koje se proučava nedovoljno istražen svijet pomenutog podvodnog kanjona.

Primjerak koji je usnimljen ovoga puta zapravo je ženka. S obzirom na to da ih je teško uočiti, potom i istražiti, o crnim morskim đavolima ne zna se mnogo toga. Naziv su dobili zbog svoje neobično tamne kože.

Izvor: Glas Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Predavanje za poljoprivredne proizvođače

U  organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj i Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča, 26. maja 2017. godine održano je predavanje za poljoprivredne proizvođače sa ...