Home / NOVOSTI / SVIJET / Ukrajinski nacionalisti marširali u čast saradnika nacista

Ukrajinski nacionalisti marširali u čast saradnika nacista

KIJEV – Na hiljade ukrajinskih nacionalista marširalo je danas sa bakljama Kijevom, proslavljajući 106 godina od rođenja kontroverznog Stepana Bandere, borca protiv sovjetske vlasti, koga je Moskva označila kao saradnika nacista.

Neki od učesnika povorke bili su obučeni u uniforme iz Drugog svjetskog rata, dok su drugi bili ogrnuti nacionalističkim crno-crvenim zastavama. Demonstranti su uzvikivali “Ukrajina pripada Ukrajincima” i “Bandera će se vratiti i zavesti red”, prenosi AFP.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je proljetos lidere ukrajinske pobune protiv bivšeg predsjednika Janukoviča nazvao “ideološkim nasljednicima Bandere, Hitlerovog saučesnika tokom Dugog svjetskog rata”.

Bandera je bio ideološki vođa pobunjenika protiv sovjetske vlasti, koji su se borili rame uz rame sa njemačkim okupatorskim snagama u Drugom svjetskom ratu.

Velika glad u Ukrajini tridesetih godina prošlog vijeka, do koje je dovela sovjetska kolektivna poljoprivreda, okrenula je mnoge Ukrajince protiv Moskve i učinilo ih naklonjenim svakom ko bi im pomogao da se oslobode vlasti Kremlja.

Nijemci su, međutim, uhapsili Banderu zbog toga što je pokušao da formira ukrajinsku vladu i držali su ga u koncentracionom logoru do kraja rata. Agent KGB-a ga je 1959. otrovao u Minhenu.

Prozapadni ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko je januara 2010. posthumno odlikovao Banderu medaljom Heroja Ukrajine, što je razgnjevilo Rusiju, ali i ukrajinske Jevreje, koje su tokom rata, osim njemačih okupatora, bespoštedno proganjali i domaći nacionalisti.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...