Home / NOVOSTI / HRONIKA / U Skugriću kod Modriče živi mladić koji računa sve „ u cugu“ *(TONSKI PRILOG)

U Skugriću kod Modriče živi mladić koji računa sve „ u cugu“ *(TONSKI PRILOG)

Ilija Mićić brži od kalkulatora

Za ovo umeće saznao u osmoj godini života.

MODRIČA – 16-godišnji Ilija Mićić iz Skugrića kod Modriče računa bez digitrona, odnosno kalkulatora. Snalazi se u svakoj prilici i najčešće do konačnog rezultata dolazi brže od drugih. Ipak, nema odličan uspeh u školi, ali veruje da će jednog dana biti profesor matematike jer, priznaje, zarazio se brojkama.

Na svet je došao 1.avgusta 2000.godine. Kažu, bio je lep i sunčan dan. Možda otuda i vedrina i talenat za ono što nemaju drugi ili imaju samo retki.

Njemu kalkulatori ne trebaju, ne pravi kalkulacije, a računa tačnije i brže od elektronskih pomagala. Jednostavno, Ilija Mićić je drugačiji od drugih.

„Nakon drugog razreda osnovne škole otišao sam kod tetke i tetka, u njegovo rodno mesto, na more. U tim trenucima otkrio sam da mogu da brojim do hiljadu, ma kakvi do hiljadu, do milion“, priseća se.

Ide mu od ruke

Njegovo umeće, on to kaže dar sa neba, na poseban način doživeli su roditelji, sestra, učitelji, pa vršnjaci.

„Bili su oduševljeni. Rekli su mi da sam poseban, da sam čudan“, navodi Ilija Mićić i prihvata ponudu naše ekipe da „kao iz rukava“ reši nekoliko zadataka.

452+586 sabrao je za dva sekunda u 1.038. Isto toliko vremena trebalo mu je da kaže da je 716-163=553.

Na pitanje koliko je 55,3X48 kao iz topa je odgovorio da je to 2.654,4. Nije ga trebalo čekati da 942 podeli sa 24 i dobije količnik 39,25.

Zna i da je koren iz 58 tačno 7,615. Isto tako, na pitanje koliko je koren iz 252 munjevito odgovorio – to je 15,874!

Nije vredelo više ga ispitivati. Ilija Mićić to zna, ide mu od ruke.

„Samo vi pitajte, sve što budete hteli da vam kažem ja ću vam reći. Inače, imam vrlo dobar uspeh iz matematike. Bila bi i petica, ali ne volim geometriju“, nastavlja svoju priču.

Ovaj učenik 2.razreda Gimnazije u SŠC“Jovan Cvijić“ u Modriči ima lepu priliku da na kraju školske godine bude vrlo dobar učenik. Solidne i pristojne ocene.

„Učim engleski i nemački jezik. Međutim, najviše volim fiziku. Učim onoliko koliko mi je potrebno, znam ja i da odmaram. Voleo bih kada stasam da budem profesor matematike“, otkriva svoje planove Ilija Mićić.

Igra tenis

Živi u Skugriću sa roditeljima. Sestra se udala u Banja Luku. Ne druži se previše.

„Imam nekoliko drugara, a u slobodno vreme igram tenis. Nisam preterano zainteresovan za loptaške sportove“, izustio je mladić, pre nego ga je školsko zvono pozvalo na novi školski čas.

Ilija Mićić iz Skugrića svojim umećem skreće pažnju na sebe. „Čovek kalkulator“ je retkost u  Posavini, a sve što je retkost je i zanimljivije.

Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...