Home / NOVOSTI / HRONIKA / U Modriči spriječen pokušaj zloupotrebe platne kartice za poplavljene *(FOTO+VIDEO)

U Modriči spriječen pokušaj zloupotrebe platne kartice za poplavljene *(FOTO+VIDEO)

Poplave tokom maja 2014. godine načinile su štetu mjerenu u milijardama KM. Vlada Republike Srpske tada je organizovala i realizovala podjelu pomoći poplavljenima putem platnih kartica po vaučer modelu Fonda solidarnosti za obnovu RS, tzv “vaučera”,  kojima se u ovlaštenim prodajnim objektima i firmama mogla nabavljati roba i građevinski materijali neophodni za sanaciju objekata.  Nažalost, u takvim situacijama dešavaju se i razne malverzacije i pronevjere kako od strane firmi, tako i od strane pojedinaca. Provedene su mnogobrojne istrage i pokrenuti sudski postupci protiv neodgovornih firmi i lica, korisnika vaučera, a mnogi i danas nisu okončani.

nenead-sabic-prima-sertifikate-iso-9001-i-iso-14001-za-ornament-doo

Nenad Šabić, vlasnik i direktor ORNAMENT d.o.o prima sertifikate ISO 9001 i ISO 14001

U medijima je bilo dosta priloga o takvim slučajevima zloupotreba ali skoro niti jedan o tome kako je neki i spriječen. Mi imamo upravo u Modriči jedan takav primjer, odnosno konkretan slučaj da je jedna ozbiljna firma spriječila pokušaj zloupotrebe vaučera tj. platne kartice od strane kupca. Riječ je o renomiranoj firmi  “Ornament” d.o.o. Modriča čiji je vlasnik i direktor Nenad Šabić.
Slijedeći ovu informaciju dolazimo u kontakt sa vlasnikom i direktorom firme gospodinom Nenadom Šabićem koji nam prezentuje kompletnu dokumentaciju a pored toga daje i video snimak intervjua za jednu TV stanicu u kojem objašnjava cijeli tok ovog slučaja. Sve navedeno je u posjedu portala modričainfo a mi na osnovu toga sačinjavamo ovaj prilog a takođe uradili smo i montažu skraćenog videa kao dodatak ovog priloga na portalu.

Prvi pokušaj “unovčavanja” platne kartice

Ova priča koju nam je do detalja obrazložio gospodin Šabić počinje dolaskom kupca N.N. u prostorije preduzeća Ornament d.o.o. Modriča. Namjerno ne navodimo ime kupca i slične detalje jer u ovoj priči nije tema konkretni kupac nego način na koji je vršen pokušaj zloupotrebe platne kartice.
Kupac predlaže, odnosno nudi da zamijeni platnu karticu za gotovinu. Vlasnik firme to odmah i kategorično odbija.

 

ornament-doo-modrica

ORNAMENT D.O.O. MODRIČA


Od narudžbe pa do isporuke

Nakon par dana isti kupac ponovo dolazi u firmu i izražava želju da putem iste te platne kartice izvrši nabavku određene stolarije kod ove firme.
Od samog početka “Ornament” Modriča, kao ozbiljna firma, provodi uobičajen i kompletan postupak kao i za svaku drugu narudžbu, sve evidentira i dokumentuje u skladu sa internom organizacijom i strogo u skladu sa važećim zakonskim propisima iz domena prometa roba i usluga i procesa proizvodnje.
U tom smislu prikupljaju se svi neophodni podaci za sačinjavanje ponude kupcu a na osnovu izražene želje istog u pogledu broja elemenata, boje, vrste ispune, vrste okova i naravno mjera svakog pojedinačnog artikla. Na osnovu svega toga sačinjena je konkretna ponuda tom kupcu po svim unapred navedenim elementima i isti je prihvata i potpisom potvrđuje. Tada je ( prvi put) postojala mogućnost da kupac eventualno promjeni neki elemenat ukoliko se predomislio ili je uočio da ne odgovara njegovoj narudžbi. Na ponudu nije bilo nikakvih prigovora.
Po ovako prihvačenoj ponudi kroz par dana sačinjen je Ugovor, vrlo precizan i sa jasno definisanim svim elementima kao i crtežima svakog artikla. Opet je kupac ( drugi put ) imao priliku da eventualno traži bilo kakvu izmjenu prije potpisivanja istog, ali, nije bilo nikakvog prigovora i Ugovor je potpisan i tako je narudžba postala konačna.

ornament-ponuda-kupcu-i-ugovor

ORNAMENT: Ponuda i Ugovor

Drugi pokušaj: Prva reklamacija i traženje povrata novca

Nakon izvjesnog vremena stranka tj. kupac je uložio reklamaciju na neke sitnije detalje istovremeno napominjući da ukoliko se to ne uradi da se traži povrat “njegovih para”.
Ova situacija je samo potvrdila sumnje vlasnika da je ustvari pravi cilj kupca doći do gotovine ne birajući sredstva.
Firma Ornament je bila saglasna sitnijim ispravkama i isto je urađeno. Ali za par dana kupac je doveo tržišnog inspektora i tada na licu mjesta zahtjevao i promjenu načina otvaranja ulaznih vrata. To je novi momenat koji do tada nije navođen i u suprotnosti je sa ponudom firme i elementima ugovora, a na koje ranije kupac  nije imao nikakvog prigovora.
Iako je inspektoru prezentovana kompletna dokumentacija, on je donio zaključak i rješenje da je firma Ornament dužna izvršiti i navedenu prepravku.
Kako gospodin Šabić navodi: “Da ne bismo dizali preveliku buku, ja pristajem da kompletna vrata ponovo promjenim”. To je i urađeno i u prisustvu vlasnika i tržišnih inspektora kupac je preuzeo ključeve novih vrata i nije imao nikakve primjedbe što je konstatovano putem zapisnika.
Iza ovoga je usledio od strane firme Ornament žalbeni postupak kod Ministarstva trgovine i turizma koje je svojim rješenjem poništilo rješenje Republičke uprave za inspekcijske poslove i time potvrdilo ispravnost postupanja firme Ornament. Štaviše, naloženo je kupcu da nadoknadi firmi prepravku kompletnih vrata jer kupac nije imao pravo na taj zahtjev.
Firma Ornament još uvijek nije  ispostavila taj račun kupcu uvažavajući da je i taj kupac poplavama pretrpio gubitak i na taj način izražava svoju solidarnost sa licima koja su pretprila poplave.

Treći pokušaj

Iako je proteklo više od godinu dana od isporuke vrata i prozora ovom istom kupcu, a time i garantni rok, on se sada ponovo žali, ali , sada na prozore. Prozori u prethodnom postupku nisu bili niti pomenuti niti je bila bilo kakva reklamacija.
Firma Ornament ipak šalje svoje radnike da utvrde o čemu se radi i oni odlaze do kuće na kojoj su po narudžbi trebali biti i ugrađeni. Ali tamo, na toj kući, prozora uopšte nema. Gdje su uopšte prozori koji se reklamiraju, u firmi Ornament kažu da ne znaju.
Shodno uredbi Vlade o prioritetnoj pomoći za sanaciju štete na stambenim objektima kupac je obavezan da narudžbu izvrši a potom i realizuje, odnosno izvrši sanaciju na stambenom objektu koji je i pretrpio štetu i bio predmetom utvrđivanja štete od strane Komisije za procjenu štete. U ovom slučaju prozori nisu bili na kući na kojoj su trebali biti. Međutim, i pored toga ovaj isti kupac ipak vrši reklamaciju i pored isteka garantnog roka i pored toga što prozora nema na toj kući.
Namjera je bila opet očita, a to je da se firma ponovo prozove i zatraži povrat novca.

Gospodin Nenad Šabić zamolio nas je da prenesemo i kratku zahvalu RTRS koja glasi:
“ Zahvaljujem se RTRS javnom servisu koji je takođe prepoznao ovaj slučaj i prikazao javnosti u svom prilogu u jednoj od emisija “

Umjesto zaključka

Načini na koje se pokušavalo unovčiti platne kartice bili su raznoliki, ali ovaj je neobičan, pa čak djeluje kao priča iz nekog kriminalističkog romana.
U periodu dok su se realizovale platne kartice neke firme su poklekle pod željom brze i lake zarade te su pristale na manipulacije. To im se obilo od glavu. Izgubile su i novac i kupce, povjerenje, ugled, sve.
Poenta cijele ove priče je kako se može i treba oduprijeti nezakonitim radnjama i na taj način šačuvati teško stečeni ugled i povjerenje, sa jedne strane, a sa druge, svakako je trebalo spriječiti da sredstva namjenjena poplavljenima budu zloupotrebljena i odu u tuđe džepove.
Narodna izreka „na muci se poznaju junaci“ u ovom slučaju ima puni smisao i svakako, firma Ornament je junak ove priče.
Ispravnim postupanjem i sprečavanja zloupotrebe platne kartice firma Ornament je dobila na povjerenju i ugledu i može biti primjer drugima.

ornament-logoFirma Ornament je jedna od najvećih privatnih preduzeća u Modriči, a svoje proizvode koji se smatraju najkvalitenijim na ovim prostorima, plasira u cijeloj BiH i inostranstvu te je stekla prestižan ugled i povjerenje kupaca. Taj put do uspjeha nije bio lak, stoga se sa posebnom pažnjom pristupa svakom novom poslu i kupcu, a strogo se pazi da se ispoštuju sve norme i zakonske obaveze u poslovanju.
O firmi Ornament d.o.o. Modriča  možete saznati na njihovoj oficijelnoj internet stranici: https://www.ornament.ba/Dobro_dosli.htm

Autor/foto/video: Zlatko Huravik / modričainfo

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...