Home / NOVOSTI / HRONIKA / U Modriči počeo 15. festival omladinskih pozorišta Republike Srpske *(FOTO+VIDEO)

U Modriči počeo 15. festival omladinskih pozorišta Republike Srpske *(FOTO+VIDEO)

Modrica Fest-prva predstavaMODRIČA – Predstavom “Intimno”, u izvođenju bijeljinskog teatra “Ubuntu”, u Srpskom kulturnom centru u Modriči otvoren je 15. festival omladinskih pozorišta Republike Srpske.

Pomoćnik ministra za kulturu Srpske Milica Kotur rekla je otvarajući festival da je manifestacija, koja se 15. put održava u Srpskoj, karakteristična po tome što je svake godine domaćin iz druge sredine.

– Seljenjem festavala iz grada u grad ostvarujemo cilj – decentralizaciju kulture u Srpskoj – dodala je Koturova i istakla da su stvaralaštvo maladih i amaterizam bitni za Srpsku zbog čega resorno ministarstvo podržava ovaj festival i slične projekte.

Predsjednik Organizacionog odbora festivala Novica Bogdanović rekao je da festival godinama okuplja mlade koji se bave pozorišnom kulturom u Srpskoj.

Bogdanović je istakao da održavanje festivala svake godine u drugom mjestu pomaže da se i u drugim sredinama “razvija osjećaj prema pozorištu”.

On je naveo da je za 15 godina u 15 sredina, pred nekoliko hiljada posjetilaca prikazano više od 130 predstava iz vlastite produkcije Republike Srpske.

Govoreći o festivalu u Modriči, koji će pod nazivom “Modriča fest” trajati do 19. oktobra, Bogdanović je rekao da će publici biti predstavljeno najbolje u pozorištu što ima Srpska.

On je dodao da su predstave sa repertoara različite po tematici i shvatanjima pozorišta, ali da u suštini nose novu energiju i pokazuju želju mladih da se bave umjetnošću.

Festival je takmičarskog karaktera, a osim bijeljinskog, predstaviće se i teatar “Scena” iz Novog Grada predstavom “Ćopićevi junaci”, Studentsko pozorište Pale sa predstavom “Maratonci trče počasni krug”, Gradsko pozorište Mrkonjić Grad sa komadom “Grebanje ili kako se ubila moja baka”.

Pozorište mladih iz Zvornika izvešće predstavu “Šmizle”, Amaterska scena mladih Modriča predstavu “Sve o ženama”, Dramska scena “Prosvjeta” Prnjavor izvešće komad “Prvi put”, a Banjalučko studentsko pozorište predstavu “Potop”.

Banjalučki teatri “Slu” i “Dis” nastupiće sa predstavom “Malo morgen”, a kao gosti festivala pojaviće se Pozorište mladih “Patos” iz Smedereva sa predstavom “Iner lajt” i Borka Tadić iz Banjaluke sa autorskim projektom “U znaku bijelog štapa”.

Direktor Srpskog kulturnog centra Modriča Dejan Stojanović izrazio je zadovoljstvo izborom Modriče za domaćina 15. festivala.

Pokrovitelji festivala su Vlada Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, opština Modriča i Agencija za razvoj kulture “Dis” iz Banjaluke.

Izvor: Glas Regije (SRNA)

Dva video zapisa koja slijede nisu u sklopu prednjeg priloga ali, mi ih dodajemo kao dopunu informacije. Prvi video je sa YouTube kanala TV K3, a drugi, takođe sa YouTube kanala RTRS-a.

Kao dopunu izvještaja dodajemo i par naših slika, koji pokazuju neke druge monente sa ovog događaja.

Na kraju, tu je i jedna galerija slika koje je uradio fotograf Željko Predojević, koji je na svoj način zabilježio neke detalje sa predstave. Njegove radove možete pogledati na FaceBook stranici: https://www.facebook.com/zeljkofoto.

Obrada priloga: modričaINFO / Huravik Zlatko

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...