Home / NOVOSTI / HRONIKA / U Modriči otvoren Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama *(FOTO+RADIO PRILOG+VIDEO

U Modriči otvoren Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama *(FOTO+RADIO PRILOG+VIDEO

Danas je u Modriči otvoren Centar za djecu sa posebnim potrebama. Svečanost otvaranje organizovana je besprekorno, uz učešće djece iz vrtića, folklora i štičenika doma. Na trenutke program je bio vrlo dojmljiv, posebno kad su nastupila djeca – štičenici doma a potom i uručili poklone gostima. Mnogima su zasjale suze u očima. Danas je svaki naš sugrađanin moga biti ponosan na našu Modriču.
Portal modričaINFO postavlja ovaj kompletan prilog sa ove manifestacije uz mnoštvo slika i video zapisa, a uključit ćemo sve priloge koji budu objavljeni u raznim medijima.
Ovaj prilog ćemo još dopunjavati sa informacijama iz raznih izvora kako one budu dostupne.

Prvu objavu našli smo u online izdanju Glasa Regije, pa isti  prilog prenosimo u cjelosti.

U Modriči otvoren Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama

Dom za djecu sa posebnim potrebamaMODRIČA – U Modriči je danas otvoren Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama.

U njegovu izgradnju uloženo je oko pola miliona maraka. U funkcionalnost ove institucije uključiće se i Vlada RS, čulo se na današnjoj svečanosti.
U Modriči živi stotinjak djece sa posebnim potrebama. Roditelji kažu da će im novosagrađena ustanova značiti mnogo, olakšaće život njihovoj deci, a njih rasteretiti i stvoriti uslove da se djeci pruže veće šanse za život i svakodnevne aktivnosti.

Objekat u Modriči je dvanaesti te vrste u RS.

– Njegov značaj je višestruk. Ovo je, zaista, izjednačavanje mogućnosti te djece da rastu i socijalizuju se sa svima ostalim. Najviše koristi od ovakvih objekata imaju djeca sa posebnim potrebama i njihovi roditelji – rekla je Branka Sladojević, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS.

“Djeca našeg svijeta”

Izgradnju ovog objekta finansirala je HO “Djeca našeg svijeta” iz švajcarskog kantona Valis, čiji predsjednik Jozer Fuks izražava zadovoljstvo što je od ideje do realizacije proteklo manje od sedam mjeseci.

– Iznenađeni smo izgledom i kvalitetom. Sve što nam je obećano i urađeno je, na naše zadovoljstvo. Razmišljali smo o školi, ali smo odlučili da to bude objekat ove namjene. Naša humanitarna organizacija čini dobra djela i želi da pomogne širom svijeta, u Haitiju, širom Bosne i Hercegovine, ali Modriču nećemo zaboraviti. Kroz ovo djelo smo stekli velika, iskrena i snažna prijateljstva u Modriči – rekao je Fuks.

Svoju humanost i ovom prilikom potvrdio je Branko Vidić, Modričanin koji dugi niz godina živi i radi u Švajcarskoj. Najavio je novu podršku zavičaju.

– Moje srce je na mjestu. Naš cilj je, a o tome sam razgovarao sa Jozefom Fuksom i Džoom Curbrigenom, da nastavimo podržavati modrički kraj. Sagradićemo zgradu dječijeg obdaništa ili ćemo napraviti još jedan ovakav objekat, iste namjene – obećao je Vidić.

Centar za djecu sa posebnim potrebama u ŠamcuŠvajcarci uložili 250.000 evra

Humanitarci iz Švajcarske uložili su u pomenuti objekat 250 hiljada evra, a lokalna zajednica obezbijedila je zemljište i sve što je neophodno za funkcionalnost Centra.

– Mogu samo da se zahvalim dragim prijateljima iz Švajcarske. Nije mi drago što je postojala tolika potreba za istim, ali me raduje da će olakšati uslove života djece sa posebnim potrebama, a predstavljaće i olakšavajuću okolnost za roditelje te djece – rekao je Mladen Krekić, načelnik Modriče.

12168621_10206091401497348_1559225994_oDan na koji se čekalo 14 godina

Prema riječima Slobodana Savića, predsjednika Udruženja za pomoć licima ometenim u razvoju, na ovaj dan se dugo čekalo.

– Punih 14 godina čekali smo ovako nešto. Do sada su djeca imala svoj kutak od jedva 16 kvadrata. Hvala dobrim ljudima, impresionirali su nas željom da pomognu djeci koja će sada imati svoj mir i kutak gdje će se osjećati kao sva druga djeca. Opština Modriča i lokalni Centar za socijalni rad obećali su nam pomoć kroz defektologa, logopeda. Od 7 do 15 časova u Centru će boraviti psiholog. Djeca će ovdje boraviti po dva do tri sata po grupama. U čitavu priču biće uključeni i roditelji – rekao je Savić.

Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama počeće sa radom u ponedjeljak, 19.oktobra, a svoj puni doprinos njegovom funkcionisanju, kako se moglo čuti, daće i Vlada RS.

Švajcarska delegacija brojala je 20 članova, a uz Jozefa Fuksa, predvodio ju je Žan Mišel Ćina, ministar energetike, urbanizma, ekonomije i turizma kantona Valis.

Autor Slađan Jeremić

Izvor: Glas Regije

Imamo i tonski prilog kolege Slađana Jeremića, novinara i sportskog komentatora.

U prilog o ovom događaju dodajemo i video zapis sa YouTube kanala TV K3.

Ovaj veći album slika koji slijedi smo sami snimili na današnjoj svečanosti i nadamo se da ćete moći doživjeti jedan specifičan ambijent koji je bio tokom ovog događaja.

Na kraju ovog priloga dodajemo i objavu novinske agemcije SRNA, od njihovog dopisnika iz Modriče.

OTVOREN DNEVNI CENTAR ZA LICA SA POSEBNIM POTREBAMA

MODRIČA, 17. OKTOBRA /SRNA/ – U Modriči je danas otvoren Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama, u čiju izgradnju i opremanje su ova opština i švajcarska humanitarna organizacija “Djeca našeg svijeta” uložile 542.000 KM.

Dnevni centar svečano su otvorili predsjednik ove švajcarske humanitarne organizacije Jozef Fuks, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Branka Sladojević, načelnik Modriče Mladen Krekić i grupa djece sa posebnim potrebama.

Krekić je rekao da je opština obezbijedila građevinsko zemljište, a iz lokalnog budžeta 42.000 KM za izradu projekta, izdavanje građevinske dokumentacije i infrastrukturu.

Osim Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama koji nosi naziv “Sunce Obervalisa”, Modriča je, prema riječima Krekića, dobila i prijatelje – organizaciju “Djeca našeg svijeta” iz švajcarskog grada Obervalis, koja je u izgradnju i opremanje Centra uložila 500.000 KM.

Fuks, osnivač i predsjednik organizacija “Djeca našeg svijeta” iz Obervalisa, rekao je da je oduševljen izgledom i kvalitetom objekta.

“Objekat je ispunio sva naša očekivanja” rekao je Fuks, koji je predvodio grupu od 20 članova organizacije.

On je istakao da je izgradnjom Centra izgrađeno jako prijateljstvo sa rukovodstvom i građanima Modriče.

Sladojevićeva je rekla da će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske pružiti logističku i svaku drugu podršku Centru i pomoći da se razvijaju usluge dnevnog zbrinjavanja djece sa posebnim potrebama.

Prema njenim riječima, trenutno u Republici Srpskoj ima 12 centara za dnevno zbrinjavanje djece sa posebnim potrebama.

Inicijativu za izgradnju dnevnog centra pokrenuo je nakon prošlogodišnjih poplava Branko Vidić iz Vranjaka kod Modriče, koji živi i radi u pokrajini Valis u Švajcarskoj.

Predsjednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Modriča Slobodan Savić rekao je da je u Udruženju registrovano 95 članova dobi od sedam do 60 godina.

Savić je naglasio da trenutno nema dovoljno stručnog i tehničkog osoblja za rad sa djecom, zbog čega će rad biti po grupama, a boravak djece i roditelja ograničen na najviše tri sata dnevno.

“Opština i centar za socijalni rad Modriča obezbijedili su psihologa, a u narednom periodu očekuje se angažovanje logopeda i defektologa”, rekao je Savić.

Radovi na objektu, površine 276 metara kvadratnih, počeli su 1. juna, a završeni su početkom oktobra.

Objekat se sastoji od dnevnog boravka, dvije prostorije za druženje, igru i vježbanje, kuhinje sa trpezarijom, prostorije za pružanje medicinskog tretmana, te dvije velike terase i dvorište sa prostorom za igru.

Svečanom otvaranju Centra prisustvovali su predstavnici švajcarske Ambasade u BiH, veliki broj građana Modriče, predstavnici privrednog i društvenog života opštine.

U kulturom dijelu svečanosti učestvovala su djeca iz vrtića “Naša Radost”, Kulturno-umjetničko društvo iz Miloševca i djeca sa posebnim potrebama koja pohađaju nastavu u osnovnim školama u Modriči.

Izvor: SRNA

 

Obrada priloga: modričaINFO / Huravik Zlatko

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...