Home / NOVOSTI / REGIJA / U Kumanovu poginula trojica policajaca

U Kumanovu poginula trojica policajaca

Kumanovo – Trojica policajaca preminuli su u bolnici u Kumanovu, gdje je jutros došlo do oružanog sukoba, saznaje televizija N1 od izvora u toj zdravstvenoj ustanovi.

U ovom makedonskom gradu od jutros traje oružani sukob policije i zasad nepoznate, velike i naoružane grupe.

Građanima Kumanova je, prethodno, zabranjeno da napuštaju domove, ali mnogi od njih su preplašeni i počeli su da napuštaju grad.

Iz Ministarstva unitrašnjih poslova Makedonije još nema nikakve zvanične informacije u vezi sa ovim slučajem, koji je uznemirio stanovnike Kumanova.

Portparol policije Ivo Kotevski rekao je samo da je “u toku operacija u Kumanovu i da policija neće objavljivati ništa dok ne bude završena”.

Dežurni ljekar u kumanovskoj bolnici Dragan Tasevski potvrdio je agenciji MIA da su jutros u 5.15 sati primljena trojica policajaca sa ranama od vatrenog oružja i da su nakon ukazane pomoći prebačeni u skopske klinike. Još jedan policajac primljen je sa povredom potkolenice i on je zadržan u bolnici u Kumanovu.

Makedonski MUP je, kako javljaju mediji, potvrdio pucnjavu i žestok obračun u gradu koji traje od ranog jutra.

Iz MUP-a apeluju na građane da ostanu mirni, a hitna pomoć je potvrdila da su ekipe na terenu, javljaju mediji.

Pomoćnik ministra za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije Ivo Kotevski, rekao je za Telegraf.mk da je trenutno prerano da saopšti detalje ove akcije i najavio je više informacija u toku dana.

U gradu Kumanovu trenutno je u toku policijska akcija koja je na tragu neidentifikovane oružane grupe, ovo je potvrdio zvaničnik iz Ministarstva unutrašnjih poslova. U ranim jutarnjim satima u ovom gradu se čula pucnjava.

Kumanovo nadlijeće helikopter, policijske snage iz cijele zemlje upućene su u taj grad, a građanima je zabranjeno da napuštaju domove. Hitna pomoć je obavijestila da trentuno ima dva medicinska tima na terenu u tom dijelu grada.

Policijska akcija se odvija u naselju Diva.

Zvuci pucanja iz automatskog oružja i zvuk helikoptera uznemirili su Kumanovo oko četiri sata jutros. Zaposleni u kompanijama koje se nalaze u zapadnom dijelu grada su se vratili svojim kućama, jer su ulice zatvorene . Građani kažu da je većina ulica zatvoreno i da ne saobraća gradski saobraćaj. Iznad dijelova grada iz kojih se čula pucnjava i dalje kruži helikopter MUP-a.

Makedonski mediji prenose da su dvije naoružane grupe rano jutros zauzele izlaz iz grada, nakon čega je započela razmjena vatre sa policijom, te da je situacija u Kumanovu trenutno mirna.

Povređeni su prebačeni u kumanovsku i skopske bolnice.

Prema nezvaničnim saznanjima, riječ je o sukobu policije sa većom grupom, od 70 naoružanih osoba. Prema albanskom portalu “Lime” među povređenima ima i policajaca koji su hitno prebačen na medicinske klinike u Skoplju. Helikopteri trenutno nadleću i glavni grad Makedonije.

Mediji su juče objavili informaciju da se u Makedoniji nalaze kiminalne bande sa Kosova, koje žele da izazovu incidente, odnosno izvrše napad na kasranu, policiju i sud.

Nedavno je grupa naoružanih napadača upala u karaulu Gošince, na granici prema Kosovu i na nekoliko sati zarobila policajce koji su se u njoj nalazili.

Odgovornost na taj napad preuzela je OVK.

Raste nervoza među Albancima u Kumanovu

Demokratska unija za integraciju (DUI), koalicioni partner vladajućem VMRO-DPMNE, pozvala je makedonske građane da sačuvaju hladnokrvnost i ne podležu provokacijama u vezi sa današnjim oružnim sukobom između policije i neidentifikovane naoružane grupe u Kumanovu.

DUI, najveća politička formacija makedonskih Albanaca, smatra da su današnji događaji u Kumanovu, kao i prethodni u Gošincu i ekplozija ispred sjedišta stranke u Rečici, u suprotnosti sa strateškim opredjeljenjem albanskog naroda u Makedoniji, ali i Srbiji i Albaniji.

Mediji na albanskom jeziku u Makedoniji upozoravaju da raste nervoza među Albancima u Kumanovu, a portal “Lajm” objavio je svjedočenja o policijskoj brutalnosti u naseljenim mjestima i pozvala sve poslanike i ministre da dođu na teren.

“U ovim teškim trenucima za Albance u Kumanovu, svi albanski poslanici i ministri treba da su zajedno i da dođu u susjedstvo, gdje se provodi velika policijska akcija”, piše portal.

U pomoć su pozvani političari sa Kosova i iz Albanije.

Nakon oružanog obračuna policije sa naoružanom grupom u medijima su se pojavile razne verzije događaja.

Prema jednoj verziji, policija je ušla u obračun sa naoružanom grupom od 50 ljudi, dok je, prema drugoj, jutros otpočela akciju oduzimanja oružja od stanovništva, nakon čega je došlo do pucnjave.

Treći izvori tvrde da je naoružana grupa iz sela Slupčane pokušala da napadne vojnu jedinicu na periferiji grada.

Izvor: Glas Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...