Home / NOVOSTI / REGIJA / Tramp odlučio: Svi ambasadori SAD na Balkanu ostaju do isteka mandata

Tramp odlučio: Svi ambasadori SAD na Balkanu ostaju do isteka mandata

BEOGRAD – Odluka predsjednika SAD Donalda Trampa da smjeni ambasadore koje je imenovala prethodna administracija ne odnosi se ni na jednog američkog diplomatu na Zapadnom Balkanu, jer nijedan od njih nije politički imenovan, piše portal European Western Bal.

Drugim riječima, ambasadori SAD iz regiona neće biti vraćeni u zemlju dekretom, već ostaju do isteka mandata, mada se gotovo svima mandat završava krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Tramp je, naime, još u decembru, odmah poslije izbora za predsjednika, pozvao sve ambasadore koji su politički imenovani da napuste svoje funkcije do 20. januara, što je izazvalo pometnju u diplomatskoj zajednici i medijima, koji su procjenjivali da je riječ o velikom broju ambasadora.

Informacija da će ambasadori morati da napuste svoje funkcije zainteresovala je i javnost na Zapadnom Balkanu, jer su američke diplomate u tim zemljama u najširoj javnosti viđene kao značajni politički akteri na domaćim scenama.

Činjenica je, međutim, da su sve visoke diplomate u zemljama regiona karijerne diplomate, koje nemaju veze sa starom ili novom administracijom, a u zemlje regiona su svi, osim ambasadora u Srbiji, došli početkom 2015. godine.

Budući da im mandat, prema EWB, traje oko tri godine, može da se očekuje da će novi ambasadori u zemlje Zapadnog Balkana doći krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Američki ambasador u Albaniji je Donald Lu, a na to mjesto je došao u januaru 2015. godine. Prethodno je u Zapadnoj Africi bio angažovan na rješavanju krize sa širenjem ebole, a u 25 godina dugoj karijeri, Tirana je prvo ambasadorsko mjesto koje je zauzeo.

Morin Kormak je postala ambasador SAD u BiH u januaru 2015. godine. Karijeru u Stejt departmentu počela je 1989. godine i služila je u Južnoj Koreji i Poljskoj kao direktor američkih centara.

Prije dolaska u Sarajevo, Kormak je radila u Vašingtonu kao izvršni asistent u kancelariji specijalnog predsjedničkog izaslanika za Globalnu koaliciju za borbu protiv ISIS-a.

Julieta Valls Noyes postavljena je za ambasadora SAD u Hrvatskoj u junu 2015. godine, a pri Stejt departmentu radi od 1985. godine.

Do nedavno je bila zamjenik pomoćnika državnog sekretara u Odjeljenju za evropske i evroazijske poslove pri Državnom sekretarijatu.

Na tom je poslu bila zadužena za odnose s EU i Zapadnom Europom.

Američki ambasador na Kosovu je Greg Delavi, koji je od 2012. godine na funkciji zamjenika pomoćnika sekretara Biroa za kontrolu, verifikaciju i saglasnost oružja u Stejt departmentu.

Ima iskustvo na Balkanu, jer je od 2004. do 2007. godine bio zamjenik šefa misije SAD u Hrvatskoj, od 2009. do 2012 bio je i zamjenik šefa misije SAD u Njemačkoj, a bio je i u drugim diplomatskim misijama u Evropi i širom svijeta.

Ambasador SAD u Makedoniji je Dzes Bejli stigao je u Skoplje u februaru 2015. godine, s pozicije zamjenika šefa Misije SAD u Ankari.

Ima bogatu diplomatsku istoriju, a između ostalog je bio direktor Kancelarije za jugositočnu Evropu pri Stejt departmentu.

Nominaciju Margaret En Uehara za američku ambasadorku u Crnoj Gori povrdio je američki Senat u decembru 2014.

Karijerna članica američke diplomatske službe, u rangu ministra savetnika, ima trodecenijsko iskustvo upravljanja osobljem i sredstvima Ministarstva spoljnih poslova SAD.

Službovala je u Austriji, Njemačkoj, Ukrajini, Indoneziji, Japanu, Filipinima, Velikoj Britaniji i Maliju.

Američki ambasador u Srbiji je Kajl Skot je diplomac Univerziteta Arizona stejt, gdje je završio njemački jezik i knjiženost, a svoje akreditive predao je u februaru prošle godine.

U Stejt departmentu je najprije bio zadužen za pitanja Hrvatske, Izraela i Švajcarske, a 1994. godine je na kratko napustio diplomatiju i bavio se nacionalnom bezbjednošću na Huverovom institutu Univerziteta Stenford.

U diplomatsku službu se vratio poslije dvije godine i postavljen je za političkog savjetnika u Ambasadi SAD u Moskvi, da bi 1999. godine isti posao obavljao u Budimpešti.

Potom se preselio u Brisel, od 2003. godine je bio zaposlen na mjestu političkog predstavnika misije SAD pri EU, a 2005. godine je postao zamjenik šefa američkog predstavništva pri OEBS u Beču.

Zapravo, oko 70 odsto američkih diplomata širom svijeta su karijerne diplomate na koje se Trampova odluka ne odnosi.

Američki predsjednik, inače, uz saglasnost Senata, imenuje ambasadore, koji mogu biti politički postavljeni ili izabrani među profesionalcima iz američkog ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...