Home / NOVOSTI / HRONIKA / Sunovrat Modričkog sporta

Sunovrat Modričkog sporta

MODRIČA – FK“Modriča“ nekadašnji šampion i osvajač Kupa Republike Srpske i BiH, danas je drugoligaš. Muški odbojkaški klub, koji je svojevremeno bio prvak Jugoslavije, nedavno se preselio u Prvu ligu RS, a odbojkašice su ,tek, kroz plej-aut zadržale status premijerligaša. Kakva je budućnost modričkog sporta?

Nije bilo davno kada su ovdašnji takmičari i modrički sportski kolektivi dominirali domaćom scenom, bili zapaženi i u međunarodnim okvirima. Međutim, dugogodišnji generalni sponzor prestao je pružati materijalnu podršku, sredstva lokalne zajednice nisu dovoljna, pa je pre nekoliko godina fudbalski, a sada i muški odbojkaški klub počeo da posrće. Izgubio je status premijerligaša. Da je šteta što kolektiv koji postoji skoro pola veka i koji je svojevremeno bio među najboljim u Evropi sada tu gde jeste, slaže se i predsednik kluba, Vid Blagojević.

“Rafinerija ulja Modriča nije samo naš generalni sponzor nego i osnivač kluba. Taj  nosilac privrednog razvoja grada sada ne želi da ulaže u sport Modriče. Imamo mi mlađe selekcije koje beleže dobre rezultate. Dakle, igraće se odbojka u Modriči. Međutim, nama su od strane sudija otete utakmice, pre svega, protiv Domaljevca. Mi u plej-autu od šest pobedimo pet utakmica i ispanemo iz lige, a Domaljevac ostvari polovičan učinak i ostane. Time je sve rečeno. Igrači odlaze u sudije i tamo imaju novac, a neki okreću leđa klubu. No, odbojka je seme koje je poodavno posejano u Modriči i nikakav korov ga neće uništiti. Ne vređam nikog, ali to se odnosi na Rafineriju ulja. Zahvalan sam opštini Modriča, oni su nam pomagali i bili uz klub. No, to nije dovoljno jer bez nekih 60.000 km nema se šta tražiti u Premijer ligi BiH.  Pored svih poteškoća, imaćemo igrače iz Modriče, našu decu. Uz to, pojavili se još prijatelja kluba, možda se za godinu ili  dve vratimo u Premijer ligu BiH”, kaže Vid Blagojević.

Odbojkaši nisu klonuli duhom. Žele da narednog leta ostvare povratak u bh.”elitu”.

“Situacija je teška. Modriča napušta elitno takmičenje, ali nije to smak sveta. Moramo konsolidovati svoje redove i pokušati se vratiti u to takmičenje”, kaže kapiten Dragan Blagojević.

Za razliku od muškog, ženski odbojkaški klub je uspeo, doduše kroz plej-aut, zadržati se u Premijer ligi BiH. Kapiten Dragana Ilić-Vujanić kaže da su devojke prošle stazama trnja koje su usmerile na put što ka cilju vodi.

“Pametno smo odigrale plej-aut i sve dobile. Ipak, naredne godine želimo u plej-of, ako može i među tri najbolja kluba. Nadam se da možemo ostvariti tako nešto”, kaže ona.

Jovan Mišić, predsednik kluba, razmišlja o budućnosti ovog kolektiva.

“Uspeli smo ostvariti svoj cilj, opstanak u Premijer ligi BiH. Imali smo sredinom sezone snažan udarac, leđa nam je okrenula Rafinerija ulja. Lokalna zajednica pomaže, ali nije to dovoljno. Ipak, uspeli smo, na kraju imali i zajedničko druženje gde smo se zahvalili svima koji su bili uz klub. Imamo problem da devojke kada završe srednju školu, odlaze iz kluba jer idu na fakultet. Uprkos svemu, verujem da ćemo dogodine biti u gornjem delu tabele”, optimista je Mišić.

Nekada svetlost, u dobroj meri prekrili su tama i sivilo za koje u Modriči veruju da su prolazne. Ništa nije večno, pa ni muke sportista i sportskih radnika Modriče.

Svi oni veruju da, ipak, dolaze bolje dani.

Autor: Slađan Jeremić

 

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...