Home / NOVOSTI / HRONIKA / 9. maj, dan pobjede nad fašizmom

9. maj, dan pobjede nad fašizmom

Polaganjem vijenaca ispred Spomenika poginulim žrtavama fašističkog terora u Modriči obilježen je  9.maj, Dan pobjede nad fašizmom. U ime Opštine Modriča vijence su položili načelnik opštine Mladen Krekić i zamjenik načelnika Nikola Savić,  prestavnici Opštinske boračke organizacije, republičkih organa, predstavnici javnih ustanova i preduzeća opštine Modriča, delegacija Udruženja penzionera Modriča, Crvenog krsta opštine Modriča i predstavnici političkih partija. Brojni građani Modriče prisustvovali su polaganju vijenaca i odali počast poginulim žrtvama fašističkog terora.

Magistar istorije Đorđe Nijemčević u ime Načelnika opštine i Skupštine opštine Modriča pozdravio je prisutne  i poslao poruku mira svima koji obilježavaju Dan pobjede nad fašizmom. Naglasio  je da se Modriča u istoriji pominje od 1244 godine, da je to grad duboke slobodarske tradicije koja je dala značajan doprinos u antifašističkoj borbi.

„Zahvaljujem se građanima Modriče koji su došli na obilježavanje sedamdesete godišnjice Pobjede nad fašizmom. U toku Drugog svjetskog rata opština Modriča je imala preko 800 boraca, od čega je 228 poginulo, a preko 400 ranjeno. U spomen kosturnicu u Modriči pohranjene su kosti 114 boraca. Spomen kosturnica je okružena bistama Vjekoslava Bakulića, Ševke Avdića i Riste Mikičića, koji simbolizuju duh narodno oslobodilačke borbe “, izjavio je magistar Nijemčević.

„Svake godine na ovaj dan okupljamo se na istom mjestu kako bi odali počast svima  koji su se borili protiv najvećeg zla koje je zahvatilo čitav svijet. Uspjeli smo da se odbranimo, ali smo platili ceh gubitkom velikog broja ljudi. Ovakvi skupovi treba da se održavaju, jer ovo je otpor protiv svih zlodjela koji bi nas mogla zadesiti. Ovo je ujedno i poruka mira. Ljudi su došli da iskažu svoj bunt protiv rata i oružja, te da izraze zadovoljstvo što smo u miru i slobodi. Htjeli smo danas da se poklonimo žrtvama fašističkog terora i zahvalimo njihovim porodicama na onome što su njihovi preci učinili i doveli do slobode u kojoj mi danas uživamo“, rekao je načelnik opštine Modriča Mladen Krekić.

Izvor: Stranica opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...