Home / NOVOSTI / HRONIKA / STAMBENO ZBRINjAVANjE BORAČKE POPULACIJE

STAMBENO ZBRINjAVANjE BORAČKE POPULACIJE

Načelnik opštine Modriča, poslednjih deset godina, raspisuje Opštinski konkurs za stambeno zbrinjavanje. Ove godine konkurs za stambeno zbrinjavanje boraca prve kategorije i ratnih vojnih invalida od VI-X kategorije objavljen je dana 19.08.2015. godine na oglasnoj tabli opštine Modriča  i bio je otvoren do 03.09.2015. godine. Predviđeni iznos za podjelu je 40.000 KM, kao nepovratna novčana sredstva. Na konkurs su se borci prve kategorije i RVI od VI – X kategorije prijavljivali putem mjesnih boračkih organizacija, kao i PPB i RVI od I – V kategorije koji su u stanju socijalne potrebe uz posebno obrazloženje. Akcenat stambenog zbrinjavanja bio je usmjeren, ka borcima prve kategorije ili nižih kategorija koji nisu stambeno zbrinuti, a  stanuju u tućim kućama i koji se nalaze  u fazi gradnje porodične kuće. Nisu izostavljene ni PPB i RVI nižih kategorija.

Na konkurs se putem MBO i Predsjedništva OBO Modriča  prijavilo ukupno 57 porodica, od čega 49 borca, 5 RVI  i 3 PPB .

Stambena komisija boračko invalidske zaštite opštine Modriča, izašla je po svakom zahtjevu na lice mjesta, sačinila zapisnik, utvrdila stepen stambene zbrinutosti, procijenila opravdanost zahtjeva i predložila pojedinačnu odgovarajuću pomoć. Nakon završenog rada na terenu i snimljenog stanja od ukupno podnesenih  57 zahtjeva riješeni su na sledeći način:
–  Odobreno  50 zahtjeva, od čega 42 borca, 5 RVI i 3 PPB,   u iznosu od 39.500,00 KM. Odobrena pomoć se kretala od 500,00 do 1.500,00KM.
– Odbijeno 7 zahtjeva  boraca VRS-e iz razloga što su stambeno zbrinuti ili žive u tuđoj imovini ili u starim kućama u koje nema svrhe i nije moguće ulagati sredstva.

Predsjedništvo OBO Modriča je dalo saglasnost na listu predloženih kandidata i visinu novčane pomoći.

Danas, 06.novembra 2015. godine u zgradi opštine Modriča uručena su rješenja za 50 korisnika kojima je odobrena pomoć.
„Danas smo organizovali podjelu bespovratnih novčanih sredstava za stambeno zbrinjavanje boraca VRS, RVI i PPB. Akcenat nam je na borcima jer oni najteže žive. Ukupno je podijeljeno 40.000 KM za 50 korisnika iz svih mjesnih zajednica, odnosno mjesnih boračkih organizacija. To je pomoć iz budžeta opštine Modriča. Pomoć  nije velika ali se svake godine dodjeljuje i kreće se u maksimalnom iznosu od 2.000 KM po jednom borcu“, izjavila je Bosa Novaković, načelnik Odjeljenja za opštu upravu.

Jedan od predloženih boraca prve kategorije je i Marković (Đorđo) Miroslav, rođen 1969. godine u Vranjaku – opština Modriča, predložen ispred Mjesne boračke organizacije Vranjak. Imenovani je nezaposlen i živi sa suprugom i petero djece, od kojih četvoro školuje. Kupio je plac u 2010. godini i započinje gradnju kuće.  Nekako je uspio da sazida prizemlje. Imajući u vidu da imenovani nije imao stalnog zaposlenja i da je u međuvremenu školovao djecu nije bio u mogućnosti da nastavi gradnju kuće. Obzirom da niko od članova domaćinstva nema stalno zaposlenje predložen je za pomoć u gradnji kuće ispred Mjesne boračke organizacije Vranjak.

Imenovanom je odobrena pomoć od 1.500,00 KM. Od opštine će mu biti odobrena sredstva za priključak vode i električne energije u iznosu od 800,00 KM, kao i dodatna sredstva  za podizanje krovne konstrukcije.

„Trenutno živim u porodičnoj kući, kupio sam ovaj plac i počeo graditi novu kuću. Pomoć mi mnogo znači. Zahvaljujem se mnogo Boračkoj organizaciji i opštini Modriča“, rekao je Marković Miroslav.

Po Opštinskoj odluci o dopunskim pravima za ovu kategoriju godišnje se izdvaja iz budžeta opštine Modriča do 200 000 KM.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...