Home / MAGAZIN / KULTURA / Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske

Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske

Odbor za pomoć Srbima Kosova i Metohije u saradnji sa gradovima, opštinama i osnovnim školama iz Republike Srpske  svake godine u avgustu organizuje projekat „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“.

Svake godine u ovu humanu akciju uključuje se sve više opština a ove godine se uključila i opština Modriča.  U periodu od 20. do 27. avgusta 2016. godine Modriča će ugostiti  učenike i nastavnike sa Kosova i Metohije, koji će biti smješteni u porodice njihovih vršnjaka, učenika osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Sutjeska“. U Modriči će boraviti 50 učenika iz enklava Pelemetina i Babin Most, 25 učenika iz OŠ  „Sveti Sava“ Pelemetina, 25 učenika iz OŠ „Milan Rakić“ Babin Most i njihova 4 nastavnika. Dob djece je od 10 do 15 godina a svi su odlični učenici. Opština Modriča je platila troškove prevoza sa Kosova i Metohije i nazad.

prijem_djece_sa_kosova_03

Danas, 22. avgusta 2016. godine načelnik opštine Mladen Krekić upriličio je prijem za goste sa Kosova i Metohije u Srpskom kulturnom centru. Prijemu su pored gostiju prisustvovali predsjednik Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije Milorad Arlov, rukovodstvo i nastavnici OŠ „Sveti Sava“ i „Sutjeska“  i porodice u kojima su djeca smještena. Ovim povodom priređen je kulturno-umjetnički program u izvođenju djece sa Kosova i Metohije i Modriče. Gospodin Arlov uručio je zahvalnicu načelniku opštine Mladenu Krekiću za nesebičnu pomoć opstanka Srba i srpske djece na Kosovu i Metohiji.

„Naš Odbor devetu godinu odlazi na Kosovo i Metohiju. Ovo je peti projekat, najmasovniji do sada. Zahvaljujem se opštini Modriča koja je prihvatila da primi 50 djece. Ova djeca žive u neposrednoj blizini Gazimestana, jednog od najvećih svetih mjesta srpskog naroda. Uvijek emotivno osjećam dolazak i odlazak na Kosovo i Metohiju. Ove godine je 500 djece došlo u Republiku Srpsku, boraviće 7 dana i steći nove prijatelje. Cilj je da se udružimo i znamo jedni za druge sa ove i druge strane Drine“, izjavio je Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije.  `

prijem_djece_sa_kosova_02„Naš zadatak ovih dana je ne samo da budemo domaćini nego i roditelji ovoj djeci. Želimo da im pružimo gostoprimstvo, pažnju i što je najvažnije izmamimo osmijeh. Ova djeca nažalost ne žive načinom života kao naša, ali mi smo prošli slično i u potpunosti ih razumijemo. Oni su ovih dana kod nas u gostima a mi planiramo da im uzvratimo posjetu“, istakao je načelnik Krekić.

„Djeca su prezadovoljna. Dočekani smo širokog srca u Modriču i očekujemo uzvratnu posjetu“, rekla je Mirjana Pačeriz, nastavnik srpskog jezika u OŠ „Sveti Sava“ Plemetina.

U sklopu posjete organizovaće se i prijem u Vladi RS, posjete i obilazak Duge Njive, SRC Riječani, OŠ „Sveti Sava“, OŠ „Sutjeska“ i crkve.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...