Home / NOVOSTI / HRONIKA / Predavanje za farmere

Predavanje za farmere

Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča 23. avgusta 2016. godine organizovalo je predavanje za farmere na temu „Bolest kvrgave kože goveda“. Predavanju su prisustvovali farmeri sa područja opštine Modriča.

Obzirom da se radi o trenutno veoma aktuelnoj bolesti goveda radi upoznavanja sa osnovama iste i načinu zaštite životinja predavanje je održala Spomenka Mićić, opštinski veterinarski inspektor.

Bolest kvrgave kože je virusno oboljenje, koje je isključivo bolest životinja i ne prenosi se na ljude.  Ova bolest se ne liječi jer je uzročnik virus, ali su veoma bitne preventivne mjere za sprečavanje nastanka bolesti. Preventivne mjere su: preventivna zaštita farmskih objekata i životinja od insekata (komarci, muhe i krpelji), zabrana ulaska u farmske objekte vozila, ljudi i životinja sa drugih farmi, pri radu na farmi koristiti jednokratnu odjeću i obuću i vakcinacija.

„Predavanju su prisustvovali skoro svi pozvani farmeri, što dokazuje da su spremni da čuju nešto novo jer bolest kvrgave kože je ipak nepoznanica. Danas smo malo detaljnije razgovarali o tome kako nastaje zaraza, ko je uzročnik zaraze, način širenja i preventivne mjere. Obzirom da se radi o virusnom oboljenju nema liječenja ali su preventivne mjere više od lijeka“,istakla je Spomenka Mićić, veterinarski inspektor.

predavanje_za_farmere_03

Bolest je evidentirana u Bugarskoj, Grčkoj, Makedoniji i Srbiji sa tendencijom širenja. Kod nas bolest nije evidentirana.

„Bolest se širi u okruženju i naravno da postoji strah da ne dođe i do nas. Danas nam je veterinarski inspektor održao jedno zaista poučno predavanje i date su nam smjernice kako da preventivno reagujemo. Moramo se boriti kako znamo i umijemo jer bilo bi pogubno da bolest zahvati i naše područje. Najbolje bi bilo kad bi se izvršila vakcinacija svih grla a veterinarski inspektor će uputiti inicijativu nadležnim institucijama da tu mogućnost uzmu u razmatranje, bez obzira što bi to značilo finansijsku štetu po nas farmere“, izjavio je Risto Kuzmanović, vlasnik farme „MK Kompani“ Skugrić.

„Imam 13 grla i njihovo zdravstveno stanje je dobro. Čula sam za ovu bolest a ovo mi je predavanje dosta pomoglo da se detaljnije upoznam. Više pažnje ću posvetititi dezinfekciji“, rekla je Zora Mićić iz Vranjaka.

Prisutne je pozdravila načelnica odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Alenka Ilovčević, govorila o  predstojećem Sajmu privrede u Modriči, koji će se održati 02. i 03. septembra 2016. godine i upoznala farmere da narednih dana počinje isplata opštinskih podsticaja.

predavanje_za_farmere_02

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...