Home / NOVOSTI / REGIJA / “Smišljena politička provokacija”
Ivica Dačić

“Smišljena politička provokacija”

Beograd — Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija smišljena i unapred planirana politička provokacija.

Dačić smatra da Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za prekid utakmice.

“Ovo se nikada nije dogodilo ni na jednoj fudbalskoj utakmici i unapred je pripremljeno. Za mene je centralno pitanje kako će reagovati Evropska unija i UEFA, jer da je neko iz Srbije razvio zastavu “Velike Srbije” u Tirani ili Prištini to bi već bilo na dnevnom redu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. U ovom incidentu narocito je sporna činjenica da je to uradio brat premijera Albanije koji treba ovde da bude gost. Sve to stavlja politicku dimenziju na ceo dogadaj i ovo je politicka provokacija”, rekao je Dačić za “Blic”, objavljeno je na sajtu tog lista.

On je rekao i da su tokom celog dana diplomate iz EU vršile pritisak da se albanski navijači, koje su srpski organi hteli da zadrže na aerodromu, puste na stadion, iako nisu imali karte.

“Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za prekid ove utakmice”, poručio je Dačić.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je nakon skandalozne provokacije albanskih navijača, koji su na bespilotnu letelicu okačili zastavu tzv. velike Albanije, a nakon toga je izbio opšti metež na stadionu i tuča na terenu.

Brat albanskog premijera Olsi Rama pušten je i odleteo je za Tiranu, nakon što je zadržan na stadionu Partizana zbog sumnje da je dronom isprovocirao incidente.

Veliki incident se dogodio u jeku nagoveštaja poboljšanja odnosa Srbije i Albanije, zbog čega je za 22. oktobar najavljena poseta Beogradu premijera Albanije Edija Rame, što bi bio prvi slučaj dolaska premijera Albanije u Srbiju u poslednjih 70 godina.

Bilt: Neodgovorna provokacija

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt ocenio je preko Tvitera da se na utakmici Srbija-Albanija dogodila “neodgovorna provokacija”.

“Neodgovorna provokacija na utakmici Srbija-Albanija”, napisao je Bilt i dodao: “Nadam se da će premijeri obe države uvideti potrebu za unapredenjem bilateralnih odnosa”, rekao je on.

Izvor: B92.net

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...