Home / NOVOSTI / HRONIKA / I u Modriči obilježen Međunarodni dan lica sa invaliditetom *(VIDEO)

I u Modriči obilježen Međunarodni dan lica sa invaliditetom *(VIDEO)

MODRIČA – Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Modriča danas je druženjem sa predstavnicima lokalne vlasti, institucija, organizacija i privrednicima obilježilo Međunarodni dan lica sa invaliditetom.

Sekretar Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Ljiljana Jovanović istakla je da Udruženje od osnivanja 2001. godine obilježava Dan lica sa invaliditetom.

– Obilježavanje svjetskog dana invalida prilika je da se institucije i pojedinci upoznaju sa statusom mentalno nedovoljno razvijenih lica, koje nije na zadovoljavajućem nivou – rekla je Jovanovićeva.

Ona je naglasila da je mnogo predrasuda o mentalno nedovoljno razvijenim licima, zbog čega Udruženje svakodnevno, a posebno na ovaj dan, skreće pažnju javnosti da ova lica, iako su drugačija, imaju slične želje i potrebe kao i zdrave osobe.

Predsjednik skupštine Udruženja Slobodan Savić naglasio je da Udruženje ima 105 registrovani članova, a procjenjuje se da na prostoru Modriče živi 250 lica koja imaju neki vid invalidnosti.

Savić je rekao da su uslovi za rad Udruženja poboljšani sa izgradnjom Dnevnog centra za lica sa posebnim potrebama u Modriči.

U Centru izgrađenom ove godine sredstvima nevladine organizacije “Djeca našeg svijeta” iz švajcarskog kantona Valis i opštine Modriča, angažovano je devet mladih, fakultetski obrazovanih volontera koji svakodnevno pružaju stručnu pomoć i podršku za 25 lica sa invaliditetom i njihove porodice.

Savić je istakao da je potrebno pravno regulisati status Centra kako bi mogao zapošljavati stručni kadar i raditi punim kapacitetom, za 60 korisnika dnevno.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić rekao je da je puštanjem u rad Centra poboljšan status mentalno nedovoljno razvijenih lica.

– Opština pruža pomoć i drugim invalidnim licima – rekao je Krekić i podsjetio da se iz lokalnog budžeta svake godine izdvajaju sredstva za rad udruženja koja okupljaju ova lica.

Pomoć licima sa invaliditetom danas su, na druženju u prostorijama Dnevnog centra, obećali i predstavnici privrednih preduzeća, institucija i organizacija sa prostora Modriče.

Aleksandar Kovačević /21/ iz Dugog Polja kod Modriče, iako lice sa invaliditetom, od otvaranja Centra besplatno pomaže licima sa posebnim potrebama.

– Dobro sam prihvaćen od drugih volontera i lica kojima pružamo pomoć – kaže Kovačević.

Najavu mogućnosti da se volonterski rad u Centru prizna kao pripravnički staž Kovačević je prihvatio sa odobravanjem.

– To će pomoći da lica sa invaliditetom lakše nađu posao, što je bez pripravničkog staža nemoguće – rekao je Kovačević koji je sa diplomom srednje ekonomske škole i završenim kursom za računare i grafički dizajn dvije godine na birou rada.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali mi ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je od TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...