Home / NOVOSTI / BiH / Reforma uprave spala na obuku za rad na kompjuteru

Reforma uprave spala na obuku za rad na kompjuteru

Sarajevo – Institucije u BiH troše milione maraka na razne vidove obuke zaposlenih, a jedna od najvećih suma izdvojena je da bi državni službenici naučili da rade u osnovnim programima na računaru.

U izvještaju o radu Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave u BiH navedeno je da je od uspostavljanja Fonda za reformu javne uprave 2007. do 30. juna ove godine za realizaciju projekata isplaćeno 6,98 miliona KM budžetskog i novca od donacija, od čega je dobar dio otišao za obuke. Jedna od najvećih suma data je za projekat obuke državnih službenika za primjenu informacionih tehnologija i rad na računarima – 1,2 miliona KM. Ova obuka sprovođena je godinu i pet mjeseci.

Time, međutim, nije završeno izdvajanje novca za tu oblast, već je u pripremi dokumentacija za novi ciklus obuke u trajanju od godinu, a za to je obezbijeđen okvirni budžet od oko 730.000 KM. Osim toga, za kraj ove godine planirano je sprovođenje desetomjesečnog projekta obuke za IT menadžere u vrijednosti od skoro 210.000 KM.

Pored obuke službenika iz oblasti informacione tehnologije, skoro 150.000 maraka isplaćeno je za devetomjesečni projekat “Uspostava mreže info-polica”, a oko 145.000 za “strateško komuniciranje”, koje je sprovođeno šest mjeseci.

Nešto manje novca isplaćeno je za petomjesečnu obuku službenika za odnose s javnošću, za koju je dato skoro 130.000 KM. Iako je značajna suma potrošena, u planu je i nastavak njihove obuke, što bi trebalo da košta dodatnih oko 110.000 KM.

U Kancelariji koordinatora za reformu javne uprave u BiH su rekli da su zajedno sa RS, FBiH i Brčko distriktom usaglasili listu prioritetnih projekata za ovu godinu.

– To su četiri projekta – baza zakonskih propisa, izrada softvera za podršku izradi nacrta zakona i drugih propisa, funkcionalni pregled informaciono-komunikacionih kapaciteta u državnoj službi i sistemi za upravljanje dokumentima i e-sjednicama vlada – naveli su u Kancelariji.

Savjet ministara BiH usvojio je izvještaj o radu Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave u BiH s preporukom da se u idućem periodu fokusira na poboljšanje rezultata sprovođenja reforme, njeno ubrzavanje i nastavak rada ne samo u segmentu razvoja opštih upravnih kapaciteta, nego i kapaciteta u područjima politika.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Boško Tomić kaže da se svaka prilika iskorišćava da se zaposli dodatan broj ljudi u državnoj službi bez obzira na njihovu stručnost, pa nije ni čudno što se za obuku daje dosta novca.

– Ovo je samo jedan od troškova koji je nepotreban. Treba ići u smanjenje broja radnika u javnoj upravi i svako novo zapošljavanje se treba zaustaviti jer iziskuje trošenje novca koji se objektivno teško zarađuje – rekao je Tomić i dodao da zapošljavanje u javnoj upravi ne stvara nove vrijednosti, nego samo dodatni trošak.

Centri civilnih inicijativa (CCI) skrenuli su pažnju na to da se većina imenovanja unutar javnog sektora vrši derogiranjem instituta javnog konkursa, konkurencije i izbora najboljih kandidata i da se daje isključivo prednost politički podobnim kandidatima, koji nemaju ni osnovno znanje, a kamoli stručno za posao na koji dolaze.

– Javna je tajna da se većina funkcija smatra stranačkim, odnosno izbornim plijenom, pri čemu se to više i ne pokušava prikriti. Posljedica jeste to što su profesionalnost, integritet i efikasnost javne uprave i javnih usluga dovedeni do sloma – istakli su u CCI-ju.

Usavršavanje

Prema izvještajima Kancelarije za reviziju institucija BiH za nabavku knjiga, literature i stručno usavršavanje zaposlenih u institucijama BiH prošle godine je potrošeno više od 650.000 KM bez ikakvih kriterijuma za priznavanje tih troškova. Iz budžeta institucija BiH za specijalizaciju i školovanje zaposlenih lani je dato 903.000 KM bez odgovarajućih akata i kriterijuma i uglavnom bez ikakvih uslova. Revizori su upozorili da nisu poznati ni efekti tih troškova.

08.11.2014 19:17 | Svjetlana Šurlan

Izvor: Glas Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...