Home / NOVOSTI / BiH / Radovanu Karadžiću 40 godina zatvora

Radovanu Karadžiću 40 godina zatvora

Hag – Pred Haškim tribunalom u 14 sati počelo je izricanje prvostepenu presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom komandantu vojske RS Radovanu Karadžiću.

Presudu Karadžiću izriče Sudsko vijeće kojim predsedava Ogon Kvon iz Južne Koreje.

Karadžić snosi krivičnu odgovornost za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju i prisilno preseljenje

U zaključku vezano za opštine, optuženi snosi individualnu krivičnu odgovornost za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju i prisilno preseljenje, zaključilo je Vijeće.

“Karadžić je znao za zločine protiv nesrba, nije poduzimao ništa da ih spreči, a međunarodnoj zajednici davao je lažne informacije.”

Vijeće je konstatovalo da su stvaranjem paralelnih političkih i državnih struktura bosanskih Srba, proterivanja nesrba bila pažljivo koordinirana i da su rukovodstvo i optuženi njima upravljali, smatra Vijeće Haškog suda.

“Vijeće konstatuje da je optuženi mogao predvideti progon, ubistva nesrba.”

Nema dokaza za genocidnu nameru u 7 opština

Nema dovoljno dokaza da je počinjen genocid u opštinama Bratunac, Prejdor, Vlasenica, Zvornik, Sanski most, Foča i Ključ.

– Vijeće se nije uverilo da je u tim opštinama postojala genocidna namjera kod optuženog za uništenje bošnjačkih Hrvata i Muslimana.

Kako su naveli, postojala je namjera da se delimično unište grupe Muslimana i Hrvata, ali nema dovoljno dokaza iz kojih se može zakljutiti da je u tim opštinama počinjen genocid.

U BiH se dešavalo sistematsko protjerivanje

“Čak 499 dana je Vijeće saslušavalo 434 svjedoka, pored toga Veće je primilo dokaze 152 svjedoka u pisanom obliku, 11.469 pisanih dokaza na više od 48.000 stranica”, rekao je sudija Ogon Kvon koji presjedava sudskim većem

“Vijeće zaključuje da je ogorman broj Muslimana i Hrvata prisilno raseljen iz svojih domova u druge dijelove BiH. Veće konstatuje da su žrtve bile prisiljene da odu jer su srpske snagre zauzele gradove. Druge žrtve su prvo uhapšene, a zatim zatvorene i transportovane van opština. Bosanski muslimani i hrvati uklanjani su s položaja”, rekao je Ogon Kvon.

****

Karadžić, koji je bio i lider Srpske demokratske stranke, optužen je u dvije tačke za genocid u Srebrenici i još sedam opština, tokom rata u BiH 1992-95.

U preostalih devet tačaka, optužnica ga tereti za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje medjunarodnih talaca. Ta krivična djela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.
Optužbe protiv Karadžića usredsređene su na progon Muslimana i Hrvata širom u BiH 1992-95, koji je u sedam opština imao razmjere genocida; kampanju artiljerijskih i snajperskih napada u cilju terorisanja stanovništva Sarajeva tokom rata u BiH; uzimanje osoblja Unprofora za taoce u maju i junu 1995, te genocid u Srebrenici u julu 1995.

U završnim riječima, u oktobru 2014, tužioci su zatražili da sudije Karadžića proglase krivim po svim tačkama optužnice i osude na doživotni zatvor.

Karadžić, koji se branio sam, zatražio je da bude oslobođen, tvrdeći da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu tokom suđenja.

S komandantom Vojske RS Ratkom Mladićem, Karadžić je u optužnici označen kao ključni učesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno uklanjanje, putem zločina, Muslimana i Hrvata sa teritorija širom BiH koje su srpski lideri proglasili svojim.

Pored genocida nad Muslimanima u Srebrenici sistematskim ubijanjem oko 7.000 muškaraca, Karadžiću se optužnicom na teret stavlja i genocid nad Muslimanima i Hrvatima u opštinama Bratunac, Brčko, Foča, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most, Višegrad, Vlasenica i Zvornik.

Proces Karadžiću počeo je u Hagu oktobra 2009, ali je tužilaštvo prvog svjedoka pred sudije izvelo tek sredinom aprila 2010.

Na kraju dokaznog postupka, u junu 2012, tužioci su tvrdili da su iznijeli “obilje dokaza” o Karadžićevoj krivici za genocid i progon nesrba.

U Karadžićevu odbranu, iskaze je dalo 248 svjedoka. Na poziv raspravnog vijeća, svjedočio je jedan svjedok. U spis je, tokom suđenja, uvedeno 11.000 dokaznih predmeta, a zapisnik ima 48.000 stranica.

Prvu optužnicu protiv Karadžića za genocid u Srebrenici, Tribunal je podigao krajem jula 1995. Karadžić je, međutim, ostao na slobodi do 21. jula 2008. kada su ga u Beogradu uhapsile vlasti Srbije.

U Hag je izručen 30. jula te godine, a u prvom pojavljivanju pred sudijom Tribunala odbio je da se izjasni o krivici. Po pravilima suda, u spis je bilo uvedeno da se Karadžić izjasnio da nije kriv.

Izvor: Glas Srpske

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...