Home / NOVOSTI / HRONIKA / Farmer Zuhrudin Zilić iz Tarevaca obara rekorde (TONSKI PRILOG)

Farmer Zuhrudin Zilić iz Tarevaca obara rekorde (TONSKI PRILOG)

PODSTICAJI PROŠIRUJU FARMU
Primer dobrog i uspešnog domaćina

MODRIČA – Zuhrudin Zilić iz Tarevaca kod Modriče bavi se uzgojem muznih krava i tovnih goveda. Adekvatnim podsticajima moglo bi se od stočarstva solidno zaraditi i pristojno živeti, kaže ovaj farmer.

„Imamo 33 grla na farmi. Muzne krave, steone junice, tovni bikovi i junad. Imamo 14 muznih krava i ovim poslom bavimo se od 2000.godine. Kada smo ostvarili povratak, sa dve krave smo počeli, podigli kredit i da je kako treba sada bi imali 50 muznih krava“, kaže Zuhrudin Zilić.

Može li se živeti od stočarstva? Šta je sa pričom o plavom dizelu?

„Može se živeti samo da su podsticaji redovniji. Svaki put u vreme setve poskupi gorivo. Priča o plavom dizelu ostala je samo priča. Kamo sreće da stočari i farmeri od toga imaju koristi“, kaže Zuhrudin Zilić.

Obrađuju zapažene površine u Tarevcima.

„Obrađujem 30 hektara zemlje. Sijemo kukuruz, pšenicu, tritikale,djeteline, mešane trave i sve za svoje potrebe. Ako,baš, ima nešto za tržište onda predamo u mlinove“, kaže ovaj uspešni domaćin iz Tarevaca.

Proizvodnja i plasman mleka

Zilići imaju i svoj laktofriz, dnevno proizvode zapažene količine mleka, a i plasman je osiguran.

„Sada muzemo samo sedam krava. Imamo 160 litara mleka dnevno i hranimo dvoje teladi. Kada je proces normalan, imamo oko 220 litara mleka dnevno. Imamo tržište i nadam se da će i od sada biti siguran plasman. Dobili smo i taj euro broj. Taj proces je na početku i videćemo kako dalje“, poručio je Zuhrudin Zilić.

ZUHRUDIN ZILIC PORED MUZNIH KRAVA

Porodično zanimanje

Osim Zuhrudinove porodice, još šest porodica Zilić bavi se stočarstvom. Zuhrudinov sin Almir (40) ne kaje se zbog svoje odluke za zanimanjem.

„Moranje me navelo. Teško je naći siguran posao, a znajući kakvo je stanje i sa platama. Nemam šefa nad glavom, sam sam svoj gazda. Doduše, ovde nemaš slobodnog vremena. Mobilan si 24 sata. Mladim ljudima bih savetovao da pokušaju da se bave stočarstvom. Neće imati slobodnog vremena, ali mogu pristojno živeti. Mada, valjalo bi da su podsticaju redovniji“, naglašava Almir Zilić.

Opština Modriča godišnje izdvoji 115.000 KM

Prema rečima Side Tomić, samostalnog stručnog saradnika za poljoprivredu u opštini Modriča, ova lokalna zajednica na godišnjem nivou na ime podsticaja izdvaja 115.000 maraka.

„Većina tih podsticaja ide u stočarsku proizvodnju. Jako brzo će biti obrađeni zahtevi i isplata. Po tovnom grlu je 100 maraka podsticaj, a za steonu junicu je on 150 maraka“, rekla je Sida Tomić.

ALMIR ZILIC, SIDA TOMIC I ZUHRUDIN ZILIC

ALMIR ZILIĆ, SIDA TOMIĆ I ZUHRUDIN ZILIĆ

Zuhrudinu Ziliću u svakodnevnim poslovima pomaže sin, supruga i dvoje unučadi. U toku je izgradnja još jednog objekta. U najvećem jeku sezone angažuju se spoljni saradnici, a pojave se i rođaci i komšije da pomognu.

Jer, Zilići rade punom parom.

 

Autor : Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...