Home / NOVOSTI / SVIJET / Putin, Oland i Obama prave koaliciju

Putin, Oland i Obama prave koaliciju

PARIZ – Francuski predsjednik Fransoa Oland je najavio da će se sastati sa ruskim i američkim predsjednicima, Vladimirom Putinom i Barakom Obamom, kako bi „stvorili jedinstvenu koaliciju“.

Ovu inicijativu o zajedničkoj koaliciji u borbi protiv radikalnih džihadista u Siriji, lansirao je ruski predsjednik za govornicom u Ujedinjenim nacijama 28. septembra. Putin je tada upozorio da koalicija protiv Islamske države još nije formirana i da je potrebno da se to što prije uradi.

Francuska je, kao i Sjedinjene Američke Države, ignorisala pruženu ruku. Atentati u Parizu su to promijenili. „Međunarodna zajednica je suviše podeljena“, rekao je Oland na kongresu u Versaju u ponedjeljak poslije podne. „Tražio sam od Savjeta bezbjednosti da se okupi kako bismo donijeli rezoluciju koja bi označila zajedničku namjeru da se borimo protiv terorizma“, poručio je francuski predsjednik.

Ova odluka je radikalni zaokret u odnosu na dosadašnju poziciju Pariza. Samo nekoliko dana pred napade u Parizu, ministar odbrane Žan-Iv le Drijan hvalio se kako vazdušni napadi koalicije protiv Islamske države u kojoj učestvuje Francuska, a koju predvode SAD i Saudijska Arabija, daju rezultate. Atentati u Parizu su ga surovo demantovali.

„Vladimir Putin je u UN rekao da mora da se formira međunarodna koalicija protiv Islamske države. Takva koalicija još nije formirana. Koliko ubistava kao ovih su spremni da podnesu vaš predsjednik i ostali lideri dok ne postanu ozbiljni u borbi protiv terorizma“, obratila se Kristijan Amanpur Didijeu Fransou, bivšem taocu Islamske države u Siriji.

Pitanje Amanpurove, koja uvijek iznosi zvanične stavove američke administracije, govori o promjeni pozicije Vašingtona kada je riječ o međunarodnoj koaliciji.

Na to ukazuje i susret Putina i Obame na marginama skupa G20 u Ankari u nedjelju. Na polučasovnom sastanku, koji nije bio ranije predviđen, ruski i američki predsjednik su prvi put lično i javno razgovarali o zajedničkim ciljevima i prioritetima u Siriji. SAD su prve shvatile da bez Rusije nema rješenja za haos u Siriji.

Prioritet je, svi se sada slažu, borba protiv Islamske države, a ne rušenje režima u Damasku. O sudbini sirijskog predsjednika Bašara el Asada odlučivaće se u dogovoru sa Rusima, što se diplomatskim riječnikom naziva „organizovana politička tranzicija pod kapom Ujedinjenih nacija“.

Nakon atentata u Parizu, tvrdu liniju napušta i francuska diplomatija, čiji je šef Loran Fabijus donedavno izjavljivao da „Bašar el Asad ne zaslužuje da hoda zemljom“.

(NN/Sputnik)

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...