Home / NOVOSTI / REGIJA / Pupovac: Beograd će teško imati dobre odnose s ovakvim Zagrebom

Pupovac: Beograd će teško imati dobre odnose s ovakvim Zagrebom

BEOGRAD – Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća i dopredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac ocijenio je, u izjavi za RTV Vojvodine, kako “ne može zamisliti da bi Beograd mogao imati dobre odnose s ovakvom politikom Zagreba”, ocijenivši kako bi odnosi hrvatske i srpske vlade možda mogli biti dobri kada ne bilo događaja usmjerenih protiv Srba.

U sinoćnjoj emisiji “Pravi ugao” Radio-televizije Vojvodine Pupovac je rekao i da će mogućnosti za komunikaciju i suradnju SDSS sa strankama koje čine novu vlast u Zagrebu biti sužen ukoliko se “u Hrvatskoj nastavi nastajanje neke vrste kaosa, izazvanog ekstremno desničarskim ambijentom i takvim porukama”.

“Teško je zamisliti da bi Beograd mogao imati dobre odnose s politikom u Zagrebu u kojoj bi postojali elementi koji su sada na snazi, koji bi tražili popis izdajnika, agresora, organizirali profašističke skupove u središtu grada i protjerivali istaknute Srbe i one koje neki povezuju sa Srbima”, rekao je Pupovac.

Srpsku zajednicu u Hrvatskoj, kako je rekao, zanima institucionalna suradnja sa srpskom vladom u pitanjima razvoja, povrataka, imovine, penzija.

Pupovac je ocijenio i da će najavljena posjeta predsjednika Tomislava Nikolića Hrvatskoj “biti prvi korak od kojeg se može očekivati nekakav pozitivan rezultat”.

Komentirajući aktualnu situaciju na hrvatskoj političkoj sceni, Pupovac je za RTV rekao kako se u Hrvatskoj nastavlja revizija istorije te da je novi ministar kulture i povjesničar Zlatko Hasanbegović, koji je istovremeno i predsjednik Nadzornog odbora proustaškog Počasnog blajburškog voda, samo vrlo otvoren u svemu što govori u javnosti, a to što on govori zastupa nemali broj pojedinaca i grupa u Hrvatskoj.

Objašnjavajući svoju raniju izjavu da se zbog izjava dr Hasanbegovića “Tuđman sada okreće u grobu”, Pupovac je rekao da, bez obzira na mišljenje prema prvom hrvatskom predsjedniku Franju Tuđmanu, on nikada “ne bi dopustio klerikalizaciju politike u Hrvatskoj niti bi dopustio da ustaški elementi uđu u glavnu struju hrvatskog političkog života”.

Dopredsjednik SDSS kazao je kako se u posljednje vrijeme strah među Srbima u Hrvatskoj pojačava, ocjenjujući kako je je ovo prvi put da u hrvatskoj vladi sjede ljudi “povezani s proustaškim pokretima, koji negiraju antifašizam i ljudska prava” te da se boji da će se stvari oteti kontroli.

Novom premijeru Tihomiru Oreškoviću Pupovac je zamjerio to što u programu njegove vlade nema pitanja povratka izbjeglih, niti obnove njihove imovine, kao i to da se “manjinska prava ne spominju niiti jednom jedinom rječju”.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...