Home / NOVOSTI / HRONIKA / PU „Dobor“ iz Modriče prima nove članove: Nedjeljom u planinu! *(foto)

PU „Dobor“ iz Modriče prima nove članove: Nedjeljom u planinu! *(foto)

Planinarsko udruženje „Dobor“ iz Modriče polako, ali sigurno bliži se prvoj godišnjici postojanja i poziva sve ljubitelje prirode, planinarenja i prije svega dobrog druženja da im se pridruže u budućim pohodima.

PU „Dobor“ je jedino planinarsko udruženje Modriče, a zaživjelo je zahvaljujući grupi od nekoliko entuzijasta, zaljubljenika u prirodu i planine koji su utabali put „Doboru“ i zahvaljući kojima Modriča danas i može da se pohvali činjenicom da ima aktivno planinarsko udruženje.

Njihova prva planinarska akcija održana je u martu 2016. godine zahvaljući članovima PD „Mehanizam“ iz Kotor Varoši. Tom prilikom su prikupili mnogo savjeta oko organizovanja planinarskih akcija, markiranja planinarskih staza, planinarske opreme i prve pomoći u prirodi.

Nakon toga uslijedio je uspon na Vučiju planinu. Domaćini ove akcije bili su PD „Adrenalin“ Teslić. Bila je ovo akcija na kojoj sva udruženja tradicionalno zasade stablo po želji, a onda ga u godinama koje dolaze redovno obilaze i prate njegov rast. Članovi PU „Dobor“ zasadili su hrast lužnjak, drvo koje uprkos visinskim barijerama i dalje živi na Vučijoj planini.

Uporedo sa odlascima na okolne planinske vrhove, modrički planinari nisu zapostavili ni našu Trebavu, te su više od mjesec dana proveli krčeći put i tražeći najidealniju stazu za šetnju, koju su „pronašli“ u aprilu 2016. godine. Duga je oko 14 kilometara i podrazumijeva polazak iz kampa Gornji Riječani do vrha Duga njiva (629 mnv), preko Visa i nazad do kampa. Staza je označena i markirana, u kako kažu, nadi da će ove godine da vide još više planinara na njoj, nego prethodne godine.

„2016. godina osim što je bila godina našeg osnivanja, markiranja staze na Trebavi i obilazak okolnih planinaskih vrhova, bila je i godina velikih uspona. Nakon Vučije planine i Trebave, osvojili smo nekoliko vrhova preko 2.000 m nadmorske visine na planini Vranici, ali i najviši vrh Bosne i Hercegovine Maglić (2.386 mnv) koji se nalazi na istoimenoj planini. Osvajanje najvišeg vrha BiH bilo je nezaboravno iskustvo, a na ovu akciju išlo je osam članova PU „Dobor“. Iako smo bili malo, neiskusno planinarsko društvo, želja da se se popnemo na krov naše države bila je jača od svega. I uspjeli smo.  Uslijedili su usponi na Motajicu, Ozren, Vučijak, Vlašić, Kozaru i Čemernicu, kao i tradicionalna akcija u kanjonu Cvrcke“, kažu iz ovog planinarskog udruženja.

Novu, 2017. godinu započeli su, kako drugačije, nego osvajanjem novih vrhova, ovaj put nekoliko vrhova Borja (Mali i Veliki Tajan, Kuke, Ometaljka, Kominovi, Čalmaš…svi vrhovi su preko 1.000 mnv). Nakon toga su bili učesnici Zimske banjalučke transverzale, hodali po Manjači, osvojili Otomalj (1.054 mnv), Grmeč (1.605 mnv), bili učesnici manifestacije „Povelji u pohode“ na Majevici, ali i prve godišnjice postojanja PD „Korak više“ iz Prnjavora „Pohod u manastir Stuplje“ .

 

PU „Dobor“ trenutno broji oko 30 članova različite starosne strukture, od srednjoškolaca, do onih malo starijih.

„Pozivamo sve one koji vole šetnje u prirodi ili osvajanja planinaskih vrhova (bez obzira na godine) da nam se pridruže i budu dio PU „Dobor“ koji će ove godine proslaviti svoju prvu godinu postojanja. Iza sebe imamo dobar broj osvojenih vrhova i prilično lijepe visine za društvo koje postoji ovako kratko. Ponosni smo na odličnu ekipu koja se sa svakom novom šetnjom proširuje i nadamo se da će nas biti još više. Šetnje su rezervisane za nedjelju, tako da umjesto da nedjelju provedete u kući, izađite sa nama u prirodu i garantujemo da se nećete pokajati. Članovi PU „Dobor“ vesele se proširenju svoje planinarske porodice i zapamtite ko jednom ode u planinu, uvijek joj se vraća“, kažu ovi veseli planinari.

Za više informacija kontaktirajte nas slobodno: e mail: [email protected]; facebook: Planinarsko društvo DOBOR Modriča ,  tel: 066/702-076 (Ankica Bijelić) i 065/948-787 (Marko Ilić).

Izvor: PU “Dobor” Modriča
Obrada: modričainfo

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...