Home / NOVOSTI / HRONIKA / Zimska škola za obrazovanje poljoprivrednika

Zimska škola za obrazovanje poljoprivrednika

U okviru zimske škole za obrazovanje poljoprivrednika, 21. februara 2017. godine u Srpskom kulturnom centru održano je predavanje s ciljem prenošenja znanja i davanja savjeta iz oblasti poljoprivrede. Predavanje za poljoprivrednike sa područja opštine Modriča  je organizavalo Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS – Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj.

Prezentovane su dvije teme od strane predstavnika Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj:

  • Ishrana muznih grla u peridu kraj zime i početak proljeća;
  • Prihrana pšenice.

„U saradnji sa Odjeljenjem za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča svake godine organizujemo seriju predavanja iz oblasti poljoprivredne proizvodnje. Nakon niskih temperatura posle prvog pregleda usjeva pšenice jako sam zadovoljan. Sniježni pokrivač je ublažio negetivan uticaj niskih temperatura na strna žita. Pšenice koje su posijane u optimalnom roku neće osjetiti te temperature i sad sve zavisi od narednih temperatura. Po prognozama se smatra da će biti povoljne temperature i da će pšenica imati odgovarajući prinos“, izjavio je Dragiša Marković, predstavnik Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj.

„Ove zime su nas zadesile jako niske temperature u dugom periodu i to je ostavilo posljedice po stočarsku proizvodnju. Danas smo govorili o uslovima ishrane ,smještaju i njezi preživara upravo u uslovima jako niskih temperatura. Poljoprivrednicima smo napomenuli kako da odrade određene radnje da posljedice niskih temperatura svedu na najmanju moguću mjeru. Bilo je  posljedica i moraće se primijeniti određene korekcije“, rekla je Radmila Cvijić, predstavnik Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj.

„Ova predavanja su veoma korisna jer naučimo dosta toga što nismo znali. U toku ove zime obzirom da su bile veoma niske temperature nisam imala većih problema. Imam dobru štalu“, izjavila je Zora Mićić, farmer iz Vranjaka.

Komercijalne kuće Pionir i Bajer su ovom prilikom poljoprivrednim proizvođačima predstavile svoje proizvode.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...