Home / NOVOSTI / HRONIKA / Prvi rođendan Dnevnog centra za decu sa posebnim potrebama *(TONSKI PRILOG)

Prvi rođendan Dnevnog centra za decu sa posebnim potrebama *(TONSKI PRILOG)

VRATILI SE OSMESI
Primetan napredak u odgoju dece

MODRIČA – U Dnevnom centru za decu sa posebnim potrebama „Sunce Oberwallisa“ obeležena je prva godišnjica od osnivanja Centra.  Centar je izgrađen zahvaljujući sredstvima švajcarske Fondacije “Oberwallis za decu našeg sveta”, radi svakodnevno, a kroz razne radionice i rad u grupama dnevno kroz centar prođe između 10-15 dece sa kojima rade volonteri centra, a među njima su i psiholog, defektolog i logoped. Značaj postojanja Dnevnog centra je veliki kako za ovu decu tako i za njihove roditelje. Majka Slobodanaka Stokić, čiji sin Mirko boravi svakodnevno u Dnevnom centru , istakala je da je njegov napredak u razvoju psihomotoričkih aktivnosti vidiljiv od kako ide u Dnevni centar.

„Boravimo od prvog dana postojanja Centra. Napredak je dosta veliki, dosta reči izgovara, znatno više zna. Ovaj Centar mnogo znači. Ovde nedostaje još stručnih lica, psiholog, defektolog i logoped. Rad sa decom manjeg uzrasta je neophodan“, rekla je Slobodanka.

Primeri dobre prakse

Volonter Dnevnog centra, specijalni edukator rehabilitator Kosana Nikolić rekla je da za godinu dana rada sa decom sa posebnim potrebama u Dnevnom centru se beleže brojni primeri pozitivne prakse.

„Svakodnevno su organizovani časovi sa psihologom, logopedom, defektologom. Za ovih godinu dana postigli smo velike napretke s decom. Jedna devojčica sa autizmom imala je neadekvatno ponašanje i nije želela nikakav kontakt, danas recituje po pet pesmica. Imamo dečaka koji je došao sa dijagnozom da ne postoji napredovanje i sa kricima, danas ima bogat fond reči i može da se snađe u svakodnevnim životnim aktivnostima“, rekla je Kosana Nikolić.

deca-za-nacelnika-pripremila-poklon

Deca za načelnika pripremila poklon

Biće novih projekata

Obeležavanju godišnjice rada Dnevnog centra za decu sa posebnim potrebama prisustvovao je i načelnik opštine Mladen Krekić, zajedno sa svojim saradnicima.

„Čovek sagleda da li se moglo više uraditi. U suštini, Centar je ispunio svoju funkcionalnost. Centar će do naredne godine biti i veći i lepši. Zahvalan sam roditeljima i volonterima na upornosti da edukuju decu. Ohrabruju rezultati i pomaci za ovih godinu dana. Centar je ispunio sva očekivanja. Međutim, bez stvarnih prihoda ovde nema nikakve priče. Moramo doći do donacija, nama milostinja ne treba. Ovde treba pomoć da Centar opstane“, kaže Krekić.

U okviru programa obeležavanja prve godišnjice rada održan je prigodan program koji su pripremili volonteri i članovi Dnevnog centra, kao i mališani iz obdaništa „Naša radost“, a nije izostala ni rođendanska  torta.

Autor/foto: Slađan JEREMIĆ

 

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...