Home / NOVOSTI / HRONIKA / Promocija Poslovno-preduzetničkog centra „Jabučik“ *(VIDEO)

Promocija Poslovno-preduzetničkog centra „Jabučik“ *(VIDEO)

U opštini Modriča, 07. novembra 2016. godine održana je promocija Poslovno–preduzetničkog centra „Jabučik“. Promociji su prisustvovali načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, u ime donatora predstavnici Investiciono-razvojne banke, predstavnici Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća opštine Modriča, Nezavisnog biroa za razvoj i poljoprivredni prozvođači sa područja opštine Modriča.

Projekat „Jabučik“ realizovala je opština Modriča u periodu od decembra 2015. do oktobra 2016. godine. Podržan je bespovratnim sredstvima Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj. Za ovaj projekat, čija je ukupna ugovorena vrijednost 116.415 KM, opština Modriča obezbijedila je 21,04% sredstava, dok ostalo predstavljaju nepovratna sredstva obezbjeđena od strane Vlade Švajcarske putem Razvojnog programa Ujedinjenih nacija  u BiH (UNDP BiH)  i Vlade Republike Srpske, putem Ministarstva finansija RS.

jabucik-1

U ranijem periodu opština Modriča je sa Nezavisnim biroom za razvoj (NBR) implementirala EU projekat s ciljem da se izvrši rekonstrukcija starih vojnih objekata u proizvodne svrhe. Projektom „Jabučik“ obezbjeđena je hladnjača kapaciteta do 10 tona, sušara za voće, povrće i ljeko-bilje kapaciteta 1t/24x, te kompletna linija za preradu, doradu i pakovanje voća i povrća i njihovih prerađevina. Implementacijom ova dva projekta identifikovana je mreža kooperanata i poljoprivrednih gazdinstava na području opštine Modriča te izvršena dodatna obuka istih kako bi osloncem na Zadrugu i instalirane kapacitete i opremu poboljšali vlastite sposobnosti i povećali mogućnosti za plasman proizvoda na tržište.

Realizacijom ovog projekta stanovništvu koje se bavi poljoprivrednom proizvodnjom se omogućava plasman proizvoda kao i mogućnost proširenja poljoprivredne proizvodnje i povećanje prihoda.

„Danas su ovdje ljudi koji su potpomogli ove aktivnosti, a prvenstveno mislim na predstavnike Investiciono-razvojne banke koji su tu u ime donatora i lokalnu zajednicu.  Ovaj Centar je urađen zbog povrtlara i voćara sa našeg područja i ovdje treba da dođe do finalnog proizvoda, a evo već možemo vidjeti i prve proizvode koji su  proizvedeni. Ovaj će Centar u neko buduće vrijeme vjerovatno prerasti u Zemljoradničku zadrugu a mi iz lokalne zajednice ćemo pomoći da se to realizuje. Zadatak Centra je da prikupi aktuelne proizvođače u ovoj oblasti, koji će u ovaj Centar plasirati svoje proizvode“, izjavio je načelnik Krekić.

jabucik-2

„Putem sredstava finansijskog mehanizma za realizaciju projekta „Jabučik“ obezbijeđena su sredstva od 92.000 KM, a preostali iznos je obezbijedila opština Modriča iz sredstava sufinansiranja. U toku realizacije projekta ukazala se potreba za dodatnim izvođenjem radova da bi se ovaj objekat stavio u potpunu funkciju i ta sredstva je obezbijedila opština Modriča. Trenutno se sprovodi treći ciklus finansijskog mehanizma za finansiranje projekta integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj i otvoren je do 15. novembra. Očekujemo da ćemo i ove godine imati jako dobar odziv jedinica lokalne samouprave za dodjelu sredstava iz finansijskog mehanizma“, izjavio je Mirko Bošnjak, rukovodilac odjeljenja za implementaciju međunarodnih projekata Investiciono-razvojne banke koja je operativno zadužena za vođenje i upravljanje finansijskim mehanizmom za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja.

jabucik-4

„Centar se sastoji od upravne zgrade i pogona za preradu voća i povrća. Posjedujemo svu opremu koja je dovoljna za jednu mini proizvodnju. Na godišnjem nivou možemo da preradimo oko 150 tona voća i povrća, kroz sušenje, kiseli i slatki program“, rekla je Tatjana Stevanović, dipl. ing. tehnologije, zaposlena u Poslovno–preduzetničkom centru „Jabučik“.

„Otvaranjem ovog Centra imaću mogućnost da povećam svoju proizvodnju jer ću imati gdje da plasiram proizvod“, rekao je Mirko Ilić, poljoprivredni proizvođač.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu gornjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Isti je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...