Home / NOVOSTI / HRONIKA / PROSLAVLJEN MITROVDAN – SLAVA BORACA *VIDEO)

PROSLAVLJEN MITROVDAN – SLAVA BORACA *VIDEO)

MODRIČA, 8. NOVEMBRA /SRNA/ – Mitrovdan je danas proslavila opštinska Boračka organizacija u Modriči, gdje je u naselju Vranjak položeno cvijeće na spomenik poginulim borcima.

 

Pomen za 30 poginulih iz Vranjaka, Babešnice Gornje i Vranjačke Trebave služio je protonamjesnik Stamenko Stanković.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Modriča Milutin Vračević podsjetio je da je u stvaranju i odbrani Republike Srpske sa modričkog područja učestvovalo oko 5.200 boraca, a da su u odbrani grada i na drugim ratištima u Srpskoj poginula 243 vojnika i 14 civila.

Bračević je istakao da je ovo prilika da se, osim pomena poginulim za Republiku Srpsku, ukaže i na status svih boračkih kategorija.

“Status boraca 21 godinu nakon otadžbinskog rata nije zadovoljavajući”, rekao je Vračević i dodao da borci nemaju veliki uticaj na odlučivanja vlasti u Republici Srpskoj o pitanjima koja se tiču boračke populacija.

Vračević je napomenuo da veća primanja i pomoć od demobilisanih boraca imaju socijalno ugrožena lica, te istakao da se njihov status mora poboljašti.

Slavski obred obavljen je u naselju Vranjak, gdje je domaćin bio Mjesni odbor Boračke organizacije čiji predsjednik Mitar Kojić kaže da je ovo prilika da se borci sastanu, odaju poštu poginulim saborcima i evociraju uspomene na ratne dane.

Danica Todorović iz Vranjaka, koja je u ratu izgubila sina Željka, kaže da je on poginuo na Borovoj glavi na Ozrenu 8. oktobra 1995. godine, tri dana prije primirja.

Ona je zahvalila svima koji odaju poštu poginulim i ukazuju pažnju porodicama poginulih.

Proslavi Mitrovdana prisustvovali su zamjenik načelnika opštine Modriča Nikola Savić sa saradnicima i predstavnici mjesnih boračkih organizacija Modriče.

Izvor: SRNA

Video koji slijedi nije u sklopu gornjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Isti je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...