Home / NOVOSTI / HRONIKA / PREZENTACIJA REZULTATA LOKALNOG AKCIONOG PLANA *(VIDEO)

PREZENTACIJA REZULTATA LOKALNOG AKCIONOG PLANA *(VIDEO)

Predstavnici udruženja „Kallipolis“ iz Italije u saradnji sa nevladinom organizacijom „Oxfam“, 09. marta 2016. godine  u zgradi opštine Modriča organizovali su radionicu na kojoj su prezentovani „Prijedlozi za donošenje odluka u ugroženim lokalnim zajednicama u okviru Lokalnog akcionog plana“ za opštine Bratunac, Odžak i Modriča. Radionici su prisustvovali predstavnici opština Bratunac, Odžak i Modriča kao i drugih subjekata koji su imali bitnu ulogu u poplavama 2014. godine.

Prisutne je na početku pozdravio načelnik opštine Mladen Krekić, te se zahvalio na pomoći i podršci koju su udruženja i organizacije iz Italije pružile opštini Modriča nakon poplave 2014. godine.

Udruženje „Kallipolis“ provodi projekat  „BEST-Izgradnja jakih opština“, odnosno opština koje su spremne da odgovore na prirodne nepogode. Projekat je finansiran od strane pokrajine Gorizia, regije Friuli Venezia Giulia, a realizuje se u saradnji sa lokalnim partnerima, nevladinom organizacijom „Oxfam“, Agencijom za demokratiju iz Zavidovića, te u saradnji sa opštinama Odžak, Bratunac i Modriča.

Prijedlog Lokalnog akcionog plana ima dva cilja, poboljšanje aktivnosti prevencije i poboljšanje u upravljanju vanrednom situacijom.

Nevladina organizacije „Oxfam“ je u prvoj fazi projekta na području opštine Modriča organizovala uzorkovanje pitke vode iz izvorišta u poplavljenoj zoni (Koprivna, Vranjak, Miloševac i Borovo Polje), gdje je tokom 2014. i 2015. godine izvršeno 90 uzorkovanja i dodijeljeno 64 filtera za prečišćavanje vode.

U okviru današnje radionice predstavnici opština su predložili konkretne odluke o donaciji opreme i sredstava koja će se moći nabaviti u okviru realizacije druge faze ovog projekta. Težište opštine Modriča je usmjereno na opremanje i obuku postojećih ekipa za spasavanje na vodi i pod vodom, kao i dalji razvoj i opremanje jedinica civilne zaštite.

„Ono što nas je potaklo na realizaciju projekta su poplave iz 2014. godine. Naš cilj je da pripremimo ove opštine kako bi u skladu sa svojim mogućnostima mogle odgovoriti na klimatske promjene, te na sve prirodne nepogode koje se sve češće dešavaju na ovim prostorima. Danas smo sumirali sve što smo uradili u prvom dijelu projekta i razgovarali o narednim aktivnostima koje su predviđene u drugoj fazi projekta. Analizirali smo sve potrebe na terenu i uključili sve bitne subjekte.  Na osnovu analize uradiće se plan aktivnosti koje je neophodno preduzeti kako bi se spriječile štete od prirodnih nepogoda“, izjavila je Kjara Fringali, predstavnik udruženja „Kallipolis“.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu gornjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Isti je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...