Home / NOVOSTI / HRONIKA / Potpisivanje Ugovora za izgradnju novog vrtića

Potpisivanje Ugovora za izgradnju novog vrtića

U zgradi opštine Modriča  24. januara 2017. godine potpisan je Sporazum o nastavku saradnje i Ugovor za izgradnju dječijeg vrtića i kafe slastičarne između švajcarske fondacije „OBERWALLISZa djecu našeg svijeta“,  Opštine Modriče i izvođača radova građevinskog preduzeća „Braća Mićić“ iz Modriče. Sporazum su potpisali u ime Fondacije Jozef Fuks i Džo Zurbrigen a u ime opštine Modriča načelnik opštine Mladen Krekić i zamjenik načelnika Nikola Savić. Ugovor o izgradnji su potpisali pomenuti predstavnici Fondacije i direktor firme „Braća Mićić“ Rado Mićić.

Potpisivanju su prisustvovali pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite Branka Sladojević, Branko Vidić te direktori JPU „Naša radost“, JZU „Doma zdravlja“ i  JZU Bolnice za hroničnu psihijatriju.

Saradnja sa Švajcarskom fondacijom „OBERWALLIS – Za djecu našeg svijeta“ je počela realizacijom projekta „ Izgradnja Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama“, za čiju je izgradnju i opremanje Fondacija obezbijedila 250.000,00 €.

„Mi smo u Opštini Modriča vidjeli jako dobrog partnera i ne samo partenara nego i velikog prijatelja čemu je doprinijela dodjela Povelje koju smatramo jako velikim znakom zahvalnosti. Mi se veoma dobro osjećamo u Modriči i uvijek rado dolazimo. Švajcarska ne daje ove pare ili kanton Obervalis, to je naša Fondacija koja ima svoje ljude i svoje prijatelje koji rado daju svoje lične pare za ovakve projekte. Mi smo mišljenja da djeca sa posebnim potrebama trebaju našu posebnu pažnju. Ta djeca nama puno toga vraćaju. Zato smo jako ponosni i drago nam je što možemo i u vašoj državi napraviti tako veliki objekat od socijalnog karaktera. Švajcarska živi u blagostanju a u ovoj državi se tek krenulo ponovo u izgradnju. Zato smo mi kao riječi Božije primili ka srcu da dijelimo ono što imamo, da dijelimo sa onima koji manje imaju“ izjavio je Jozef Fuks.

U ulici Đure Jakšića, neposredno do „Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama“ planirana je izgradnja novog dječijeg vrtića i kafe slastičarne. Novoizgrađeni vrtić bi bio u funkciji uključivanja djece ometene u razvoju u predškolski vaspitno-obrazovni proces, a kafe slastičarna omogućavala odvijanje radno-okupacione terapije za omladinu ometenu u razvoju. Ova dva novoizgrađena objekta bi, sa postojećim objektom, činili funkcionalnu cjelinu.

„Radi se o izgradnji jednog novog objekta uz već postojeći objekat Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama. Ono što smo danas potpisali sa našim drugarima iz Švajcarske je Sporazum da se u Modriči  počne graditi dječiji vrtić koji će imati kako smo mi nazvali pet razreda. U svakom razredu biće po najmanje dvoje djece koja će imati  potrebu za pomoć drugih lica i gdje će se djeca kroz taj proces zajedno družiti, igrati, doručkovati, ručati i obavljati ostale aktivnosti. Uz vrtić će se nalaziti jedan mali objekat kafeterije gdje će ponovo doći do ovog dijela koji je jako bitan a to je odvijanje radno okupacione terapije, ne za djecu iz vrtića, nego djecu iz Dnevnog centra. Najbitnije od svega je da smo izazvali osmijeh kod te dječice. Najsrećniji ćemo biti kada za Dan opštine od naših drugara iz Švajcarske dobijemo jedan ovakav objekat jer tada je planiran završetak radova. Radi se o izuzetnoj humanosti“, istakao je načelnik Krekić.

Novi vrtić je projektovan  dimenzija 48×23,20 m, ukupne površine 1.090,48 m² sa pet radnih soba. U njemu je planiran boravak stotinu djece koja bi bila smještena u pet vaspitnih grupa, od čega bi jednu vaspitnu grupu  činila djeca ometena u razvoju.

Kafe slastičarna je dimenzija 14 x 10,10 m, ukupne površine 147,38 m² sa otvorenom terasom dimenzija 14 x 3,7 x10 m, ukupne površine 106,71 m² u kojoj će se obezbijediti uslovi za odvijanje radno-okupacione terapije za djecu i omladinu sa posebnim potrebama.

Upravni odbor Fondacije je na osnovu uvida u idejni projekat  18. oktobra 2016. godine donio Odluku o odobravanju sredstava u iznosu od 550.000,00 € za izgradnju objekata sa kompletnim unutrašljim i vanjskim uređenjem i nabavkom namjenske opreme za redovnu upotrebu navedenih objekata.

„U oktobru 2015. godine kada je otvoren Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama ja sam obećao da ćemo mi nastaviti nešto raditi u Modriči i evo danas potpisujemo ugovor o izgradnji novog vrtića. Moje srce je na mjestu“, rekao je Branko Vidić rodom iz Vranjaka koji radi u Švajcarskoj, zaslužan za uspostavljanje saradnje između Fondacije i opštine Modriča.

Opština Modriča će ustupiti zemljište površine 3270m² koje se nalazi u njenom vlasništvu i obezbijediti sve potrebne dozvole za izgradnju objekata. Nakon kompletnog završetka radova i tehničkog prijema Opština će izvršiti uknjižbu objekata u svoje vlasništvo.

Novoizgrađeni vrtić i kafe slastičarna će pravno djelovati u okviru Javne predškolske ustanove „Naša Radost“, a zajedno sa postojećim Dnevnim centrom činit će jednu cjelinu.

Nakon potpisivanja ugovora predstavnici ugovornih strana posjetili su „Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama“ i Javnu predškolsku ustanovu „Naša Radost.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...