Home / NOVOSTI / HRONIKA / Modriča za pola godine dobija novo obdanište *(FOTO+TONSKI PRILOG)

Modriča za pola godine dobija novo obdanište *(FOTO+TONSKI PRILOG)

Potpisan vredan Ugovor
Humanitarci iz Švajcarske obezbedili 550 hiljada evra

MODRIČA – U Modriči će  do kraja juna biti  izgrađen novi  Dečiji vrtić. To je  dogovoreno danas  i potpisom Ugovora overeno na  sastanku predstavnika švajcarske humanitarne Fondacije „OBERWALLIS- Deca našeg sveta“ sa rukovodstvom opštine Modriča. Inače, ova Fondacija je pre godinu i po dana u Modriči finansirala izgradnju Dnevnog centra za decu ometenu u razvoju u vrednosti od 250 hiljada evra.

Vredan poklon

Švajcarci će u novu zgradu odbaništa sa pet radnih soba uložiti 550.000 evra. Inače, inicijativa za izgradnju obdaništa pokrenuta je nakon uspešno izgrađenog  Dnevnog centra za decu ometenu u razvoju u oktobru 2015.godine kojeg je takođe finansirala švajcarska humanitarna Fondacija „Obervalis“.

„Ta deca nam puno vraćaju. Zato smo jako ponosni i drago nam je što i u vašoj državi možemo da napravimo veliki objekat socijalanog karaktera. Polako se osećamo delom Modriče“, rekao je Jozef Fuks, predsednik Fondacije „Obervalis – Deca našeg sveta“.

BRANKO VIDIĆ – HUMANITARAC KOME SE SVI DIVE

Ideja stigla od zemljaka Branka

Švajcarci su istakli da im je  ideju za izgradnju   Dnevnog centra i obdaništa predložio Modričanin Branko Vidić, koji živi i radi u pokrajini Valis. Za tog čoveka primetiše da je čovek sa srca dva, da mu jedno kuca u Švajcarskoj, a drugo u Vranjaku i Modriči. Sam Vidić kaže da je zavičaj – ljubav koja ne prolazi.

„Ja sam stekao poverenje kod tih Švajcaraca, mojih divnih prijatelja.Teško je ljude ubediti da dođu u Modriču. Kad smo završili prvi projekat, uveče kad smo došli da vidimo urađeno, uzeli su me za ruku i kažu:’Branko, mi pravimo nešto novo u Modriči!’ Rečeno je i učinjeno“, kaže Vidić.

Smeštaj za stotinu mališana

Novim projektom najviše će se obradovati modrički mališani i njihovi roditelji.U novo obdanište biće smešteno 100. dece raspoređenih u pet vaspitnih grupa od kojih će jedna biti sa decom sa posebnim potrebama  Zadovolјstvo ne kriju ni u opštini Modriča.

„Izgradnjom ovog objekta smatramo da ćemo rešiti problem  najmanje za 100 dece, zavisno koliko budemo imali dece sa posebnim potrebama  i mislim da će konačno biti rešen problem smeštaja u predškolsku ustanovu“, rekla je Ljubica Đekić, direktorka obdaništa „Naša radost“ u Modriči.

„Ovde je sve stvarno o čemu se danas priča,  a posebno će biti stvarno onog trenutka kada mi za Dan opštine Modriča dobijemo kao poklon od naših Švajcaraca, od naših prijatelja, drugara“, rekao je Mladen Krekić, načelnik Modriče.

Novo obdanište imaće korisnu površinu oko 1100 m2 i biće izgrađeno po pripremlјenom projektu u blizini Dnevnog centra za decu ometenu u razvoju. Uz te objekte uporedo će biti izgradjena kafe poslastičarnica za decu i roditelje, čiju izgradnju takođe finansiraju švajcarski humanitarci.

Oni su tako, svojim delima skratili put od zemlje čokolade do Modriče.

Da svima bude slađe…

Slađan JEREMIĆ

IZGLED BUDUĆEG OBJEKTA

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...