Home / NOVOSTI / HRONIKA / MODRIČA FEST 2015: Kratak pregled predstava sa repertoara festivala

MODRIČA FEST 2015: Kratak pregled predstava sa repertoara festivala

U Modriči će se od 14. do 19. oktobra održati 15. Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske pod nazivom MODRČA FEST 2015. U ranijem prilogu postavili smo kompletan program Festivala a ovdje Vam slikama i kraćim opisom dajemo kratak pregled predstava koje su na repertoaru Festivala. Ove slike i informacije našli smo na Facebook stranici  Dis-Pozorište mladih Banja Luka.

Srijeda 14. oktobar 2015.  U 20.15
Teatar Ubuntu Bijeljina
INTIMNO
Autor: Leon Kovke, režija: Dejan Cicmilović

Teatar UBUNTU Bijeljina Radnja komada smještena je u butik Intimno na Trgu Republike u Beogradu. Tu se sreću Maja koja radi u butiku, neuspjeli student umjetnosti, a uz to ljubavnica vlasnika i Nensi, buntovna, školovana djevojka koju život nije mazio. U ovom komadu obije junakinje nose obilježja i pozitivnih i negativnih likova, tj. obije su žrtve vremena i poremećenog sistema vrijednosti. Kroz dinamičan i provokativan tok radnje upoznajemo ove dvije djevojke koje nas vode uz neizvjesnost i igru sa iznenadnim obrtima do potpuno neočekivanog kraja.

06Subota 17. oktobar 2015. U 17,00
POZORIŠTE MLADIH PATOS SMEDEREVO (gosti festivala)
INNER LIGHT

PREDSTAVA KOJU NIKO NEĆE VIDETI!
Neobična predstava “Unutrašnja svetla”
teatra PATOS iz Smedereva

Reditelj Vladislav Nešić,
dizajner zvuka Ljuban Ninković.
Učestvuje 14 glumaca i 15 horskih pevača.
Predstava je interaktivna, a kuriozitet je da je niko neće videti, jer je publika upućena da koristi sva čula sem jednog – čula vida.
Nešić je kroz rad sa slepim osobama došao do materijala koji se pretvorio u eksperimentalno putovanje na sceni. Nesvakidašnji koncept pruža po prvi put mogućnost slepim i slabovidim osobama da u potpunosti uživaju u jednom pozorišnom komadu, a osobe koje vide su kao publika izjednačene time što svi nose poveze preko očiju.Zbog specifičnog karaktera predstava se izvodi samo za 24 posetioca.
Traje 35 minuta i biće izvedena više puta.
Ponedjeljak, 19.oktobar 2015. U 20,00
SLU TEATAR I DIS TEATAR, Banja Luka
MALO MORGEN
(Izvan konkurencije)
Autor:Milana Domuzin, režija: Novica Bogdanović
 
PREDSTAVA.. o običnim porodicama, njihovim snovima, željama i razlozima zbog kojih se u današnje vrijeme dave u moru problema. “Malo morgen”..u produkciji “DIS teatra” i SLU Teatra.
Jedan od razloga zašto publika stojeći i ovacijama ispraća predstavu je činjenica da su na sceni vidjeli odraz svog života, probleme njihovih bližnjih i osjetili ustajalost svakodnevice koja guši.
Predstava otvora mnoga pitanja o kojima smo željeli da progovorimo. Neka od njih su odnos majke i kćerke, generacijski jaz, alkoholizam, želja za napuštanjem zemlje, problem “naciona” koji se često javi tamo gdje ne treba…
Igraju: Mirko Komljenović, Sanela Kasalović i Milana Domuzin
Petak, 16.oktobar 2015.  U 20,00
Gradsko pozorište Mrkonjić Grad
GREBANJE ILI KAKO SE UBILA MOJA BAKA
Autor: Tanja Šljivar, režija: Dubravka Nikolić
Drama “Grebanje ili Kako se ubila moja baka”, na direktan i brutalan način, bavi se pitanjem nasilja među djecom, kao posljedicom indoktrinacije od strane odraslih, U stilskom smislu, autorka ponovo briljira na planu duhovitih i neponovljivih rečenica pomoću kojih gradi čitav jedan dječiji svijet, pun neosviješćenog nasilja i beznađa, svijet čija slika treba ozbiljno da nas zabrine ispod melanholičih jezičkih bravura, koje zavodljivo govore o mentalitetu ljudi sa ovih prostora,.Radnja drame je smještena u 2000. godinu uBanjaluku , u vrijeme kada je, usred tranzicije, još uvijek postojala nada da će budućnost donijeti prosperitet i promjene. Ovo je drama o generaciji koja je odrasla i oštećena životom u sistemu bez ikakvih vrijednosti, osim onih na silu nametnutih i lažnih.
1615Četvrtak: 15.oktobar 2015. U 12,00
Teatar SCENA Novi Grad
ĆOPIĆEVI JUNACI
Autor: Branko Ćopić, adaptacija i režija : Srećko Marčeta
Predstava za djecu Predstava nastala po priči Branka Ćopića, likovima iz njegovih priča gdje dominiraju likovi iz priče Doživljaji mačka Toše.

 

Četvrtak, 15.0ktobar 2015. U 20,00
Studentsko pozorište Pale
MARATONCI TRČE POČASNI KRUG
Autor: Dušan Kovačević, režija: Jovana i Nemanja Kostić

Ponedjeljak, 19.0ktobar 2015. U 17,00
Banjalučko studentsko pozorište
POTOP
Autor i režija: Aleksandar Pejaković
Predstava o poplavi. I ne samo o njoj. O poplavama „ljudskim“. I ne samo o njima, već o svima nama koji se (NE)PREPOZNAMO.
Nedelja, 18.0ktobar 2015. U 20.00
Dramska scena SPKD “PROSVJETA” Prnjavor
PRVI PUT
Autor i režija: Brankica Radoljić
Predstava govori o rizicima i spremnosti mladih za stupanje u seksualne odnose. Tretira problematiku muško-ženskih odnosa, pritiska vršnjaka, spb, maloljetničke trudnoće.
Subota, 17.oktobar 2015. U 20.00
Pozorište mladih – Zvornik
ŠMIZLE
Autor: Miroljub Nedović, režija: Đorđe Deurić
Nadamo se da smo Vam makar donekle predočili repertoar MODRIČA FEST-a 2015 i da će to pridonijeti da se odlučite pogledati ove predstave, jer, na kraju karajeva, ovo je jedinstvena prilika za to.
Zato, opet pozivamo sve naše sugrađane da od 14. do 19. oktobra dođu u Srpski kulturni centar i pogledaju neku od ovih pozorišnih predstava.
Napominjemo, ulaz je besplatan.
Izvor: fb Dis-Pozorište mladih Banja Luka
Obrada: modričaINFO / Huravik Zlatko

 

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...