Home / NOVOSTI / HRONIKA / POSJETA KOLEKTIVNOM CENTRU U KLADARIMA DONjIM

POSJETA KOLEKTIVNOM CENTRU U KLADARIMA DONjIM

U povodu Vaskrsa, 28. aprila 2016. godine, predstavnici opštinske uprave, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica u prisustvu sveštenika ove parohije Đorđa Lazića posjetili su Kolektivni centar u Kladarima Donjim. Kolektivni centar redovno posjećujemo i povodom božićnih praznika.

U Kolektivnom centru  smješteno je 20 korisnika od čega je 17 samaca, 2 porodice po 2 člana i 1 porodica sa 5 članova. Od 20 korisnika Kolektivnog centra, 7 ih je iz socijalno ugrožene kategorije i zbog toga koriste ovaj vid smještaja. Pojedini korisnici ostvaruju određena prava i to: 5 penzionera, 5 korisnika novčane pomoći Centra za socijalni rad i tuđe pomoći i njege, 2 RVI i 1 korisnik koji prima borački dodatak. Preostali korisnici  nemaju vlastitih primanja, dok za 5 najugroženijih lica, starih i bolesnih Crveni krst besplatno obezbjeđuje hljeb svaki dan a paštete i nareske povremeno kako bi se prehranili.

Ovom prilikom uručeni su paketi sa hranom ( jaja, ulje, brašno, so, šećer, kafa, keks, makarone, riža, fida, supe, sok, naresci, paštete, salama) i  higijenski paketi (deterdžent, sapun i šampon).

Pored posjeta za vaskršnje i božićne praznike i uručenja prigodnih paketa, opština je obezbijedila i plaća ložače za cijelu grejnu sezonu  i domara tokom cijele godine koji vodi brigu o korisnicima Centra.Takođe i ove godine opština Modriča je pored Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske nabavila određenu količinu uglja za grejnu sezonu u 2015/16 godini.

Nakon posjete Kolektivnom centru pomenuta delegacija je posjetila najugroženije porodice na području opštine Modriča i uručila prigodne pakete.

„Kao i svake godine, u ime načelnika opštine Modriča, mi smo prvi koji posjetimo Kolektivni centar povodom Vaskrsa. Kolektivni centar posjećujemo i povodom božićnih praznika. Ono što je najbitnije za korisnike je da se na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine provodi projekat raspuštanja kolektivnih centara, takozvani CEB 2. Opština Modriča je u poodmakloj fazi, urađen je projekat i izdata građevinska dozvola. Dokumentacija se nalazi u nadležnom ministarstvu i kod Svjetske banke na odobravanju. Sledeći korak je raspisivanje tendera i izbor izvođača radova za izgradnju stambenih jedinica. Očekujemo da će u ovoj godini stambene jedinice biti izgrađene i da se Kolektivni centar raspusti“, izjavila je Bosa Novaković, načelnik odjeljenja za opštu upravu.

„Hvala svima koji su nas posjetili, kao i na pomoći koju smo dobili. Za Vaskrs sam već svašta pripremila, kako bih imala svečaniji ručak“,  rekla je Vidović Sofija, korisnik Centra, izbjegla iz Zenice.

„Osam godina boravim u Kolektivnom centru. Uslovi ovdje nisu tako loši, ali može bolje. Posjete nas predstavnici opštine i ponekad neki stranci i pomognu koliko mogu. Za Vasкrs ću ofarbati jaja i pripremiti bolji ručak“, izjavio je Kovačević Ratko, korisnik Centra, rođen u Vranjaku, živio u Laslovu kod Osijeka.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...