Home / NOVOSTI / HRONIKA / POMOĆ PRIVREDNIM DRUŠTVIMA *(VIDEO)

POMOĆ PRIVREDNIM DRUŠTVIMA *(VIDEO)

Načelnik opštine Mladen Krekić 05. aprila 2016.  godine organizovao je prijem i uručio odluke o odobrenju sredstava za pet privrednih društava na ime subvencije kamata u 2015. godini na korištene bankarske kredite. Imajući u vidu teško stanje u privredi i nedostatak finansijskih sredstava, kao i posljedice poplava iz 2014. godine tokom 2015. godine je razmatrana mogućnost dodjele opštinskih podsticaja registrovanim proizvodnim privrednim društvima, s prioritetom na društvima koja su pretrpjela štete u poplavama.

Obzirom na ograničena budžetska sredstva odlučeno je da se subvencionišu kamate za 2015. godinu na odobrene bankarske kredite, koji su korišteni u cilju unapređenja poslovanja, odnosno za ulaganja u kupovinu opreme, izgradnju ili proširenje proizvodnih kapaciteta.

Subvencije su dodijeljene u iznosu plaćene kamate na kredit u 2015. godini, s tim što  visina subvencije po korisniku nije mogla biti veća od 10.000 KM.

„Naša želja je bila da se pomogne proizvodnim društvima, a svi ovdje prisutni se bave određenom proizvodnjom i robu plasiraju na domaće i inostrano tržište. Cilj nam je da se broj radnika ne smanjuje i da određenim subvencijama pomognemo da  oni održe likvidnost. Sve su ovo vrijedni i čestiti ljudi, koji zapošljavaju veliki broj radnika i zadovoljstvo nam je pružiti im pomoć. Neke od ovih firmi su pretrpjele i štetu od poplava. Želimo da ovo postane praksa i da u budućem periodu na ovom mjestu vidimo i neka druga privredna društva“, izjavio je načelnik Krekić.

Pravo na subvencije su imala proizvodna privredna društva sa najmanje 5 zaposlenih, koja nisu smanjila broj zaposlenih u 2015. godini i koja redovno izmiruju obaveze po osnovu javnih prihoda i druge obaveze.

Na Javni poziv se prijavilo 6 privrednih društava i to: „Vesić“,  „Tesla“, „VD sistem“, „Simić Agro Line“,  „Vučijak trade“ i  „Hemo-pral“. DOO „Hemo-pral“  uz zahtjev nije priložilo potrebnu dokumentaciju tako da zahtjev ovog privrednog društva nije razmatran, a ostalih 5 privrednih društava je uz podneseni zahtjev priložilo svu traženu dokumentaciju.

Ovih pet privrednih društava zapošljava oko 130 radnika, a  u 2015. godini na ime kamate su platili 87.261 KM. Društvima čiji je iznos kamate bio veći od 10.000 KM opština je odobrila subvencije u iznosu od 10.000 KM a društvima čije su kamate manje od 10.000 KM je subvencionisala cjelokupni iznos kamate u 2015. godini. Ukupno su odobrena sredstva u iznosu od 42.265 KM, sa stavke Lokalnog ekonomskog razvoja.

„Dobili smo podsticaj od 10.000 KM. Pomoć nam mnogo znači i sigurno ćemo je pametno iskoristiti. U mojoj firmi je zaposleno 57 radnika“, rekao je Jelisije Jovićević, vlasnik DOO „Tesla“.

„Pomoć nam puno znači da bi mogli dalje investirati u mašine, a i u zapošljavanju novih radnika. Trenutno imam 14 radnika. Robu plasiramo na domaće i inostrano tržište. Izvozimo u Austriju, Njemačku i Švajcarsku. Kredit smo digli za izgradnju hale i mašine“, istakao je Vlado Ćajić, vlasnik DOO „VD Sistem“.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu gornjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Isti je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...