Home / NOVOSTI / HRONIKA / PODRŠKA PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Subvencije od preko 42.000 KM *(TONSKI PRILOG)

PODRŠKA PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Subvencije od preko 42.000 KM *(TONSKI PRILOG)

MODRIČA  – Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić uručio je danas odluke o odobravanju sredstava za subvencionisanje kamata na kredite koje je u 2015. godini koristilo pet proizvodnih preduzeća sa područja ove lokalne zajednice.

Imajući u vidu ograničena budžetska sredstva ,odlučeno je da se subvencionišu kamate za 2015. godinu na odobrene bankarske kredite, koji su korišteni u cilju unapređenja poslovanja, odnosno za ulaganja u kupovinu opreme, izgradnju ili proširenje proizvodnih kapaciteta.

Subvencije su dodijeljene u iznosu plaćene kamate na kredit u 2015. godini, s tim što  visina subvencije po korisniku nije mogla biti veća od 10.000 KM.

„Naša želja je bila da se pomogne proizvodnim društvima, a svi ovdje prisutni se bave određenom proizvodnjom i robu plasiraju na domaće i inostrano tržište. Cilj nam je da se broj radnika ne smanjuje i da određenim subvencijama pomognemo da  oni održe likvidnost. Sve su ovo vrijedni i čestiti ljudi, koji zapošljavaju veliki broj radnika i zadovoljstvo nam je pružiti im pomoć. Neke od ovih firmi su pretrpjele i štetu od poplava. Želimo da ovo postane praksa i da u budućem periodu na ovom mjestu vidimo i neka druga privredna društva“, izjavio je načelnik Modriče Mladen Krekić.

Pravo na subvencije su imala proizvodna privredna društva sa najmanje 5 zaposlenih, koja nisu smanjila broj zaposlenih u 2015. godini i koja redovno izmiruju obaveze po osnovu javnih prihoda i druge obaveze.

 

Zapošljavaju 130 radnika

Ovih pet privrednih društava zapošljava oko 130 radnika, a  u 2015. godini na ime kamate su platili 87.261 KM. Društvima čiji je iznos kamate bio veći od 10.000 KM opština je odobrila subvencije u iznosu od 10.000 KM a društvima čije su kamate manje od tog iznosa subvencionisala je cjelokupni iznos kamate u protekloj godini.

„Dobili smo podsticaj od 10.000 KM. Pomoć nam mnogo znači i sigurno ćemo je pametno iskoristiti. U mojoj firmi je zaposleno 57 radnika“, rekao je Jelisije Jovićević, vlasnik DOO „Tesla“.

„Pomoć nam puno znači da bi mogli dalje investirati u mašine, a i u zapošljavanju novih radnika. Trenutno imam 14 radnika. Robu plasiramo na domaće i inostrano tržište. Izvozimo u Austriju, Njemačku i Švajcarsku. Kredit smo digli za izgradnju hale i mašine“, istakao je Vlado Ćajić, vlasnik DOO „VD Sistem“.

Ukupno su odobrena sredstva u iznosu od 42.265 KM, sa stavke Lokalnog ekonomskog razvoja.

Autor: Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

 

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...