Home / NOVOSTI / HRONIKA / SVJETSKI DAN ZDRAVLjA – PREVENCIJA DIJABETESA *(VIDEO)

SVJETSKI DAN ZDRAVLjA – PREVENCIJA DIJABETESA *(VIDEO)

Svjetski dan zdravlja obeležava se 07. aprila širom svijeta svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, a ove godine je posvećen prevenciji od dijabetesa.

Tim povodom, Udruženje dijabetičara „Dijabet“ Modriča organizovalo je besplatno mjerenje šećera u krvi na Trgu dr Milana Jelića. Odziv građana je bio veliki. Građani kojima je izmjeren povišen nivo šećera u krvi upućeni su na dalje pretrage, data su im potrebna upustva i uručen reklamni materijal. Ovu aktivnost podržalo je Udruženje dijabetičara „Dijabeta“ Doboj donirajući 400 trakica za mjerenje šećera.

Nakon ove aktivnosti, u Srpskom kulturnom centru organizovano je predavanje na temu prevencije dijabetesa za učenike devetog razreda osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Sutjeska“. O značaju pravilne ishrane i fizičke aktivnosti, kao i o prepoznavanju prvih simptoma bolesti govorili su ljekari Doma zdravlja u Modriči.

„Osnovna misija Udruženja je da djeluje u službi pacijenta. Cilj osnivanja je da se okupimo i ne mislimo da smo sami na svijetu, nego da ima još neko da misli na nas. Otvoreni smo i u smislu da naši članovi ne budu samo oni koji boluju od dijabetesa nego i drugi koji nisu oboljeli, a spremni su da nam pomognu“, izjavila je Tatjana Mirković, VD predsjednika Udruženja „Dijabet“ Modriča.

U Domu zdravlja Modriča ima oko 2000 registrovanih lica koja boluju od dijabetesa, a pretpostavka je da uvijek ima još toliko oboljelih koji nisu registrovani.

„Dijabetes tip 1 je uglavnom  genetski i njega je teško spriječiti, ali dijabetes tip 2 adekvatnom ishranom, fizičkom aktivnošću i održavanjem idealne tjelesne mase se može odložiti ili spriječiti njegov nastanak. Treba obratiti pažnju na prve simptome a to su povećana žeđ, glad, učestalo mokrenje, rane koje ne zarastaju, suha usta, žarenje i peckanje u nogama, preznojavanje, slabost, malaksalost“, rekla je dr Žana Maksimović, ljekar u Domu zdravlja Modriča i član Upravnog odbora udruželja „Dijabet“

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu gornjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Isti je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...