Home / SPECIJAL / IZDVOJENO / Pobuna izbeglica u Mađarskoj, haotično u Budimpešti i Reskeu

Pobuna izbeglica u Mađarskoj, haotično u Budimpešti i Reskeu

U mestima Bičke i Reske migranti su bežali iz prihvatnih centara i sa železničke stanice. Zaputili su se ka auto-putu M-5. Prva žrtva je Pakistanac star 50 godina. Sa stanice “Keleti” u Budimpešti izbeglice krenule peške u Beč, javlja reporter RTS-a. Mađarska vlada navodi da im je obezbedila sto autobusa da ih preveze do Austrije.

23.35 – Reporter RTS-a javlja da kroz centar Budimpešte prolaze policijska borna kola sa vodenim topovima. Saobraćaj blokiran oko stanice “Keleti”, kordoni specijalaca raspoređeni u okolnim ulicama.

23.28 – Nekoliko policijskih helikoptera intenzivno nadleće centar Budimpešte, javlja izveštač RTS-a iz mađarske prestonice.

22.50 – Kako javlja dopisnica RTS-a iz Beča, Austrija je spremna za prihvat izbeglica.

22.47 – Situacija u Budimpešti veoma uzavrela. Mnogo policajaca okružuje stanicu “Keleti”. Očekuje se ponovo dolazak skinhedsa, tako da postoji mogućnost da dođe do sukoba, javlja reporter RTS-a.

Migranti traže prenoćište na svakoj slobodnoj površini

Migranti traže prenoćište na svakoj slobodnoj površini

22.25 – U pograničnom selu Reske veoma napeta situacija. Prisutan je veliki broj policajaca opremljenih za razbijanje demonstracija. Migranti uzvikuju “Nemačka, Nemačka” i “Sloboda, sloboda”.

21.30 – Mađarska vlada će poslati autobuse za prevoz migranata do austrijske granice, kaže Janoš Lazar, javlja reporter RTS-a.

21.05 – Uoči utakmice nacionalne reprezentacije sa selekcijom Rumunije, mađarski fudbalski navijači sukobili su se sa policijom ispred stadiona “Grupama Arena” u Budimpešti.

Stotine migranata uputilo se auto-putem M1 ka Beču

Stotine migranata uputilo se auto-putem M1 ka Beču

20.45 – U toku je zasedanje operativnog štaba u zgradi parlamenta, saopšteno je iz Vlade Mađarske. Nakon zasedanja vanrednu konferenciju za novinare održaće Janoš Lazar, vodeći ministar u kabinetu Viktora Orbana, javlja izveštač RTS-a iz Budimpešte.

19.30 – Kako javlja reporter RTS-a, u Budimešti je i dalje dramatično i haotično. Izbeglice pokušavaju da napuste prostor koji je policija za njih namenila.

19.15 – Mađarska policija saopštila da se oko 800 izbeglica kreće putem ka Beču. Procenjuje se da će im trebati tri dana da stignu do austrijske prestonice ako nastave ovim tempom.

17.50 – Na glavnoj železničkoj stanici u Budimpešti došlo je do sukoba izbeglica i skinhedsa, javlja Bi-Bi-Si.

17.40 – U mestu Bičke stradao je Pakistanac, star 50 godina, prilikom pada sa šina, javlja mađarski portal Indeks.

16.00 – Četvrta pobuna migranata. Nekoliko stotina izbeglica pobeglo sa železničke stanice u mestu Bičke.

15.55 – Mađarska policija je vratila oko 300 migranata koji su pobegli iz prihvatnog centra blizu grada Reske, prenosi agencija MTI. Policija suzavcem “odgovorila” izbeglicama koje su je gađale kamenicama.

15.30 – Oko 500 migranata probilo policijsku barikadu na auto-putu koji vodi ka Beču, javlja Rojters.

13.55 – Desetine migranata probilo ogradu i u mestu Bičke. Njihov uslov da ostanu u centru je da im se obezbedi voz, u suprotnom žene i deca sutra kreću peške ka Nemačkoj.

13.50 – Nekoliko stotina migranata sa stanice “Keleti” krenule peške ka Beču, javlja izveštač RTS-a sa lica mesta.

13.15 – Oko 2.300 migranata iz kampa u mestu Reske poručuje da će pobeći ako se u naredna dva sata ne ispune njihovi uslovi. Nije, međutim, jasno koji su to uslovi.

13.00 – Oko 300 izbeglica probilo ogradu prihvatnog centra kod Reske. Policija saopštava da je preduzela mere usmerene na “hvatanje” izbeglica. Delimično zatvoren prelaz Horgoš.

U pograničnom mestu Reske je vrlo napeto i bučno, a prisutan je veliki broj pripadnika policije opremljenih za razbijanje demonstracija. Uz spoljnu ogradu kampa na svakih pedesetak metara raspoređeni su policajci sa psima.

Migranti kod mesta Bičke

Migranti kod mesta Bičke

Beč se sprema za dolazak izbeglica

Zvanični Beč, nakon večerašnje vesti da će mađarske vlasti autobusima izbeglice koje su pešice krenule iz Budimpešte ka Austriji prebaciti do graničnog prelaza Hegješhalom, počeo je pripreme za dolazak migranata, javlja Tanjug.

Iz kabineta austrijskog kancelara je poručeno da se trenutno koordinira delovanje.

“Mi zasigurno te ljude nećemo ostaviti na cedilu”, poručeno je iz kancelarije šefa austrijske vlade Vernera Fajmana.

Ministarstvo unutrašnjih poslova priprema se, zajedno sa humanitarnim organizacijama, za dolazak velikog broja izbeglica.

Kako se procenjuje u Beču, verovatno će biti kao i u ponedeljak, kada je više od 3.000 izbeglica doputovalo vozom u Beč i čuvari reda nisu zabranili dalje kretanje.

Kako javlja reporter Tanjuga sa lica mesta, migranti su se ranije večeras pobunili zahtevajući da izađu iz kampa. Oni su udarali rukama u ogradu koja okružuje izbeglički kamp i vikali: “Sloboda”, “Sloboda” i “Nemačka”, “Nemačka”. Očevici tvrde da se migranti untar kampa međusobno tuku.

Novinarima i snimateljima nije dozvoljen ulaz u kamp, ali je moguće snimanje sa razdaljine od oko 50 metara od spoljne ograde.

Povremeno policija izbeglice ubacuje u po jedan autobus i odvozi, ali niko ne zna gde. Neki kažu da ih transportuju za Austriju.

Ranije danas, situacija je u mestima Reske i Bičke bila veoma haotična. Za svega dva sata izbeglice su se pobunile protiv zabrane napuštanja tih centara. Sa železničke stanice u mestu Bičke stotine migranata je kasnije pobeglo.

Oko 300 izbeglica u dva navrata probilo je ogradu u mestu Reske i uputilo se ka auto-putu. Tri sata kasnije policija ih je vratila u centar.

Novi incident, prema saopštenju policije, izbio je nešto posle 14 časova kada je jedan broj izbeglica napao kamenicama policajce, a oni uzvratili suzavcem.

Ubrzo zatim, kako javlja mađarska agencija MTI, u mestu Bičke 64 izbeglice su takođe probile ogradu. Oni koji su ostali poručuju da će sutra žene i deca ako im se ne obezbedi voz krenuti peške ka Nemačkoj, javlja Rojters.

Izbeglice su jutros, posle mirne noći, održale protest na železničkoj stanici u tom mestu, u kome je juče zaustavljen voz u koji su se ukrcali u Budimpešti. Nešto pre 16 časova više stotina njih je pobeglo, javio je Rojters. Probili su policijski kordon na železničkoj stanici i krenuli da trče prugom prema Zapadu, ometajući saobraćanje vozova.

Prema saopštenju reportera ove agencije, u sve većoj daljini se mogla videti grupa od najmanje 200 migranata kako trči duž pruge u pravcu 135 kilometara udaljene Austrije.

Prva žrtva pobune izbeglica u Mađarskoj

Prva žrtva pobune izbeglica u Mađarskoj

Horgoš ponovo otvoren

U blizini graničnog prelaza Horgoš–Reske, sa mađarske strane, u 12.30 došlo je do probijanja zaštitne ograde od strane većeg broja ilegalnih migranata, pa je tada privremeno obustavljen saobraćaj na ulasku u Mađarsku.

U 12.50 došlo je do normalizacije saobraćaja, saopštio je MUP.

Prva žrtva izbegličke pobune u Mađarskoj. U mestu Bičke stradao je jedan Pakistanac (50) pošto se srušio na pruzi kada je grupa od oko 350 migranata pobegla sa železičke gde su vlasti držale oko 800 izbeglica, saopštila je danas mađarska policija.

Kako javlja mađarski portal Indeks, on je udario glavu i prevezen je u hitnu pomoć, ali lekari nisu uspeli da ga reanimiraju.

Ekipa RTS-a bila je jutros u mestu Bičke, gde policija okružuje 700-800 ljudi. Sa migrantima može da se komunicira samo preko žice. Kažu da neće ni hranu ni vodu, samo slobodu.

Stotine izbeglica koje se danima nalaze na železničkoj stanici “Keleti” u Budimpešti skupile su svoje stvari i krenule peške ka auto-putu koji vodi do Beča, javio je reporter RTS-a.

Prema poslednjim informacijama, mađarska vlada staviće večeras na raspolaganje izbeglicama koji su krenuli u Beč stotinu autobusa za prevoz do austrijske granice, rekao je posle zasedanja operativnog štaba u parlamentu Janoš Lazar, vodeći ministar u kabinetu Viktora Orbana.

Lazar je rekao da ponuda važi i za migrante koji se nalaze na železničkoj stanici Keleti, javlja reporter RTS-a iz Budimpešte.

Ova odluka ne odnosi se na one koji se nalaze u prihvatnim centrima.

Migranti na stanici “Keleti”, međutim, ne veruju u namere mađarske vlade i kažu da ne žele da se ukrcaju u te autobuse jer misle da će biti prevezeni u izbegličke kampove.

Ekipa RTS-a razgovarala je sa izbeglicama koji su krenuli put Beča. Kažu da nastavljaju put po svaku cenu. Policija ih prati, ali ih ne zaustavlja.

U Budimpešti je došlo do kolapsa saobraćaja. Na stanici je ostalo oko 2.000 migranata koji su izmoreni i ne znaju šta će dalje. Policije tamo gotovo da i nema, a nijedan voz ne ide za zapad.

Na železničkoj stanici “Keleti” bilo je veoma napeto jer su kasnije posle podne ekstremni desničari bacili petarde u improvizovani izbeglički kamp na platou ispred stanice, usled čega su se čule dve glasne eksplozije, javio je izveštač Bi-Bi-Sija sa lica mesta.

“Mnogo izbeglica se zbog toga uplašilo, pa su neki od muškaraca pojurili mađarske desničare, koji su bili skinhedi”, rekao je dopisnik britanske medijske kuće, Ben Braun, a prenosi Tanjug.

Tokom sukoba između izbeglica i skinheada bacane su plastične boce, a pozvana je i interventna policija.

Braun navodi da su skinhedsi očito došli ispred stanice “Keleti” kako bi “provocirali i podbadali” izbeglice.

Migranti u centru Budimpešte

Migranti u centru Budimpešte

Sukobi su se ubrzo smirili, a izbeglice su sele na pod platoa ispred “Keletija” u znak protesta, pošto im se ne dopušta da se ukrcaju na vozove za Austriju i Nemačku.

Oko 2.000 ljudi pridružilo se jutros austrijskoj građanskoj inicijativi pokrenutoj preko društvene mreže Fejsbuk koja poziva na formiranje konvoja privatnih vozila koji bi išao po migrante blokirane u Mađarskoj i dovodio ih do Austrije. Inicijativa je, međutim, propala pošto je mađarska policija uhapsila četvoricu austrijskih aktivista, javlja dopisnik RTS-a iz Beča.

Mađarske vlasti danima sprečavaju izbeglice iz Sirije i iz drugih zemalja da otputuju u Austriju i Nemačku.

Tokom protekle noći policija je ubedila 39 izbeglica, uglavnom Sirijaca, da uđu u autobus da bi ih prebacili u imigracionu kancelariju u obližnjem gradu Đuru, javio je MTI.

Te izbeglice su juče vozom krenule iz Budimpešte na zapad kada je voz zaustavljen u mestu Nađsentjanoš.

Sinoć su održani protesti u Budimpešti u znak podrške izbeglicama. Protestni marš, u organizaciji grupe “Pomoć migrantima”, krenuo je ispred železničke stanice Njugati i nastavio prema Trgu Lajoša Košuta u blizini parlamenta, a učestvovalo je između dve i tri hiljade ljudi.

U Mađarskoj je do sada registrovano 162.980 ilegalnih ulazaka od kojih 162.075 na mađarsko-srpskoj granici.

Policija je u protekla 24 sata uhapsila 3.000 ilegalnih izbeglica i 11 krijumčara ljudi. Do sada je ove godine uhapšeno 900 krijumčara ljudi u poređenju sa 593 cele prošle godine.

Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je agenciji MTI da je do sada ove godine 150.611 izbeglica podnelo zahtev za azil, među kojima 50.413 sirijskih državljana.

Izvor: RTS

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...