Home / NOVOSTI / HRONIKA / SAJAM PRIVREDE MODRIČA 2015

SAJAM PRIVREDE MODRIČA 2015

Šesti  sajam privrede Modriča 2015. otvoren  je 04. septembra i trajaće do 05. septembra 2015.godine. Sajam se održava u JU „Kulturno sportski centar“ Modriča, a dio sajma iz oblasti poljoprivrede smješten je na poligonu ispred sportske dvorane. Organizatori su Razvojna agencija opštine Modriča u saradnji sa modričkim privrednicima i Odjeljenjem za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča. Cilj sajma je promocija domaćih preduzeća i poljoprivrednika, kao i promocija njihovih proizvoda i usluga. U budžetu opštine Modriča svake godine  planiraju se sredstva za održavanje ove manifestacije.

Sajam je zvanično otvorio ministar privrede, energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić  te sa  načelnikom opštine Modriča Mladenom Krekićem presjekao traku.

Otvaranju Sajma prisustvovali su i ministar trgovine i turizma u Vladi RS Predrag Gluhaković, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju  u Vladi RS Zlatan Klokić, predstavnici ministarstva civilnih poslova BiH, predstavnici  Zanatsko – privredne komore RS, predstavnici susjednih opština,  narodni poslanik Bojan Vidić, odbornici u Skupštini opštine Modriča, predstavnici ustanova, preduzeća i udruženja, izlagači i brojni posjetioci. Na ovogodišnjem sajmu učešće je uzelo 220 izlagača iz Srbije,  Federacije BiH i Republike Srpske.

“Ovako veliki broj izlagača na sajmu dovoljno govori o interesu predstavljanja privrednih aktivnosti koje se se realizuju na području ne samo Modriče jer je ovaj sajam prevazišao okvire regiona. Ovdje se mogu vidjeti različite privredne djelatnosti i primijetio se trend rasta.  Privredni rast predhodnih godina je vidljiv u Republici Srpskoj, a ove godine je zabilježen 4,1% rast industrijske proizvodnje.  Naš privredni život je bogat i sadržajan ali moramo naravno učiniti još mnogo napora da bude još sadržajniji . Trudimo se  da i reformama koje provodimo već nekoliko mjeseci unutar Republike Srpske stvorimo još povoljnije uslove za poslovanje brojnim privrednim subjektima”, izjavio je Petar Đokić, ministar privrede, energetike i rudarstva.

U svojoj izjavi načelnik Krekić je istakao: “Mnogo je više izlagača i posjetilaca nego predhodnih godina i ja sam prezadovoljan. Zahvalio bih se svim izlagačima bez obzira odakle dolaze. Mi ovim sajmom nećemo riješiti sve svoje problem ali treba da se okupljamo , da ovi ljudi pokažu šta umiju da rade i ako se pronađu poslovni partneri mi smo ispunili sve svoje ciljeve”.

“Ovaj sajam je pokazao da turizam ima svoju perspektivu u Republici Srpskoj.Ovakvim sajamskim manifestacijama mi možemo pokazati šta mi to imamo i šta možemo ponuditi turistima koji dolaze na ove prostore. Današnji sajam je pokazao da mnogo toga možemo ponuditi kao što je domaća radinost, eko potencijal, etno potencijal i još mnogo toga. Sajmovi mnogo mogu da unaprijede i osavremene, a pokazaće se i to da sve ono što proizvedemo možemo i da prodamo. Zahvalio bih se svim izlagačima koji se bave domaćom radinošću i proizvodnjom čiste, zdrave, domaće hrane jer je to budućnost Republike Srpske, a i Evrope”, rekao je Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma.

“Ja bih čestitao načelniku opštine i Razvojnoj agenciji na uspješno organizovanom šestom sajmu privrede. Ovaj sajam treba da posluži preduzetnicima kao jedna mogućnost da se uspostave kontakti za njihovo dalje povećanje poslova koje trenutno obavljaju. Opština Modriča je u majskoj poplavi prošle godine pretrpjela ogromnu štetu, ali ovaj sajam je dokaz da opština Modriča i modrički privrednici idu dalje i sve pohvale za to”, istakao je Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Prvog dana sajma održana je izložba stoke i hrane za stoku. Tom prilikom uručene su nagrade za najbolje u više kategorija:

Za kategoriju junica nagrađeni su:
1. Dragan Gavrić – 200KM i robna nagrada,
2. Sarvan Osman – 150KM  i robna nagrada,
3. MK Kompany – 100KM i robna nagrada.

U kategoriji krava:
1. Zuhrudin Zilić – 200KM i robna nagrada,
2. Mehmed Zilić – 150KM i robna nagrada,
3. Milenko Kerić – 100KM i robna nagrada.

Šampionka sajma je krava Stević Jove nagrađena sa 300KM i robnom nagradom. Za kolekciju junica sa 200 KM i robnom nagradom nagrađen je MK Kompany.

Otvaranju sajma predhodio je radni sastanak koji su ministar privrede, energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić i ministar trgovine i turizma u Vladi RS Predrag Gluhaković  održali sa načelnikom opštine Mladenom Krekićem i njegovim saradnicima u zgradi opštine.  Na sastanku je razgovarano o stanju u privredi, mogućnostima za dalji ekonomski rast opštine Modriča, problemu otpuštanja radnika u Rafineriji ulja Modriča, koncesiji za izgradnju malih termoelektrana, problemu eksploatacije šljunka sa rijeke Bosne, pomoći privrednicima koji su pretrpjeli štetu u poplavi i drugim pitanjima.

Drugog dana sajma 05.septembra 2015. godine održaće se prezentacija  “Obrazovanjem do zapošljavanja u lokalnoj zajednici” i “Sve za savršenu ženu “ , kao i modna revija modnih kuća “Herteks” i “A la Mode” .

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali, mi ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je od TV K3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...