Home / NOVOSTI / BiH / Otvoren Sajam ruralnog stvaralaštva “Tarevci 2016” *(FOTO)

Otvoren Sajam ruralnog stvaralaštva “Tarevci 2016” *(FOTO)

MODRIČA – U Tarevcima kod Modriče danas je otvoren Sedmi međunarodni sajam ruralnog stvaralaštva “Tarevci 2016” na kojem će svoje proizvode i opremu predstaviti 70 izlagača iz BiH.

Sajam je otvorio savjetnik ministra turizma i trgovine Republike Srpske Aleksandar Đurić, koji je rekao da je ovo primjer da poljoprivreda u formi turističke manifestacije može da ima značaj ne samo na lokalnom nivou, nego i na međunarodnom planu.

– Želja nam je da ovaj projekat, koji je pokazao jaku vezu poljoprivrede i turizma, osim u Tarevcima, bude korišten kao mehanizam oživljavanja ruralne privrede u drugim sredinama – rekao je Đurić i naglasio da turizam može pomoći u ekonomskom razvoju manje razvijenih regija u Republici Srpskoj.

Nithet Sulejman, direktor poljoprivredne zadruge “Tarevci”, koja organizuje sajam, rekao je da su na glavnom seoskom trgu izloženi poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, predmeti i oprema 70 izlagača iz cijele BiH.

Zamjenik načelnika Modriče Nikola Savić rekao je da je opština podržala sajam u Tarevcima jer je ovu manifestaciju prepoznala kao dobar primjer ruralnog razvoja.

Otvaranju sajma prethodilo je puštanje u rad savremene hladnjače kapaciteta 240 tona, vrijednosti 650.000 KM, čiju izgradu su zajedno finansirale vlade Republike Srpske i Federacije BiH i međunarodni donatori.

Generalni pokrovitelj sajma je Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, a sponzori su Ministarsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, federalno Ministarstvo za životnu sredinu i turizam i Vlada Tuzlanskog kantona.

Otvaranju sajma prisustvovali su savjetnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Srpske Amir Zahirović, izaslanik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragiša Marković, savjetnik ministra raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Nisvet Mujanović, ministar za razvoj i poduzetništvo u Vladi Tuzlanskog Kantona Nermin Hodžić i direktor programa “FARMA 2” USAID-a u BiH DŽejms Herman.

Održavanje sajma dio je kulturno-privredne manifestacije “Tarevačko ljeto”, koju 14 godina organizuje Mjesna zajednica Tarevci. Tarevci su prigradsko naselje Modriče sa bošnjačkim povratničkim stanovništvom.

U okviru ove manifestacije danas će biti održana smotra 10 kulturno-umjetničkih društava iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Album fotografija koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali mi ga dodajemo kao dopunu informacije.
Foto: modričaINFO / Zlatko Huravik

I DIO

II DIO

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...