Home / DAN OPŠTINE 2015 / OTKRIVANJE SPOMEN – PLOČE POGINULIM SRPSKIM BORCIMA U OSLOBODILAČKIM RATOVIMA 0D 1914. DO 1918.

OTKRIVANJE SPOMEN – PLOČE POGINULIM SRPSKIM BORCIMA U OSLOBODILAČKIM RATOVIMA 0D 1914. DO 1918.

U okviru Vidovdanske nedjelje, 26. juna 2015. godine u Gradskom parku u Modriči otkrivena je spomen – ploča poginulim srpskim borcima sa područja opštine Modriča u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine. Otkrivanju ploče prisustvovali su načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, predstavnici Opštinske boračke organizacije, predstavnici Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. opštine Modriča,  potomci solunskih dobrovoljaca i građani.

Ni jedan narod nije skuplje platio svoju slobodu od srpskog naroda u ratovima od 1914. do 1918. godine. U borbi protiv Austro-ugarske monarhije, Njemačke i i Bugarske za odbranu svoje zemlje i za slobodu svih naroda od Vardara pa do Triglava dali su 1.247.435 žrtava, odnosno 28% od cjelokupnog broja stanovnika. Za svoju slobodu i slobodu drugih Srbija je dala 62% muškog radnog stanovništva, između 18 i 55 godina.

Spomen-ploču otkrili su predjednik Opštinske boračke organizacije Milutin Vračević i potomak solunskog borca Vukašin Avrić. Novootkrivenu Spomen – ploču osveštali su sveštenici Srpske pravoslavne crkve, Crkvene parohije Modriča, nakon čega je položeno cvijeće.

„Ove godine prvi put se polažu vijenci Solunskim dobrovoljcima na ovim prostorima. Ova ploča puno znači za sve te ljude i za narod na ovim prostorima jer treba da se sjećamo i da ne zaboravimo. To su prvi borci koji su stvarali jedinstvo srpstva na ovim prostorima i zbog toga im dugujemo mnogo više nego što smo do sada učinili“, rekao je Vukašin Avrić.

Na hrabrost srpskih boraca prisutne je podsjetio magistar istorijskih nauka Đorđe Nijemčević, te govorio o doprinosu modričana u borbi srpskog naroda u vremenu od 1914. do 1918. godine. Prisutnima se obratio i predsjednik Boračke organizacije opštine Modriča i istakao da moramo i u buduće nastaviti njegovati i obilježavati važne datume oslobodilačkih ratova srpskog naroda.

Milorad Radić, jedan od potomaka solunskih boraca u izjavi za medije je rekao:“Ovo spomen obilježje za mene je velika čast i obaveza da prenesem mlađim generacijama da poštuju našu tradiciju. Moj otac je prebjegao na Karpate, posle otišao u Sibir, odležao tifus, prijavio se  u Vladivoskok gdje se ukrcao sa ostalim dobrovoljcima na lađu i stigao u Solun. Zahvaljujem se organizatorima i neka je vječna slava svim soluncima.“

Ovom prilikom članice Kulturno umjetničkog društva Modriča recitovale su pjesmu Milutina Bojića „Plava grobnica“, a članice Etno grupe „Vida“ otpjevale pjesmu „Tamo daleko“ koja je bila nezvanična himna solunaca.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...